Дончева: Отговорността за скандала в ГДБОП поемат управляващите
Дончева: Отговорността за скандала в ГДБОП поемат управляващите / снимка: Sofia Photo Agency

Когато на такива места се слагат хора, които имат странни връзки с подземния свят, бизнес средите и още по-странни връзки със силовите структури се стига до конфликт на интереси, в който и най-сръчните, и най-интелигентните хора не могат да се оправят в ангажиментите, които поемат. Така депутатът от левицата Татяна Дончева коментира в предаването „Кой говори” във връзка със скандала с арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов.

Обществото смята, че резултатите се дължат на корупция, но истината е в липсата на професионална подготовка и здрави правила за работа в системата, няма административен капацитет, има много голяма деквалификация, допълни Дончева. По думите й това е хаос, в който директори на национални служби се държат като селски шерифи и се създават предпоставки за корупционни системи, с които да се постави чадър върху сенчестия бизнес.

Изчистването на въпросите, които са натрупани, става по порочен начин и се опасявам, че министърът и главният секретар ще понесат негативи за неща, за които не са криви, а дори са се опитали да бъдат принципни, каза още Татяна Дончева.

Призовавам за чувство на реализъм и съзнание, че когато се правиш на перде, накрая го отнася цялата политическа сила, която те крепи, каза още Дончева.

Време ли е за оставка на вътрешния министър?

Това е въпрос, за който решение трябва да вземе министър-председателят. В крайна сметка, той трябва да постави на везната много факти.

Знаете ли вие кой е големият шеф в МВР?

Големият шеф в МВР е Румен Петков, но от онова, което е написано в разпечатката на диска, не може да се направи извод, че то се отнася до Румен Петков. Когато се работи по такива неща, не може да се разнасят само СРС-та. Винаги трябва да има определени доказателства. Анализът на работата на ГДБОП, анализът на работата на Иванов, на онези, които сега са арестувани, може да ни доведе до извод дали дирижират определени процеси, спират ли определени операции, има ли провели на разработки заради тяхно ръководство. Това нещо ще ни даде много по-сериозен индикатор за какво става въпрос. Тези хора трябва да бъдат отстранени от системата, поради липса на доверие към тях, поради липса на професионален капацитет.

Кой поема накрая цялата отговорност за това, което се случва, защото то излиза от рамките на едно министерство?

Цялата отговорност я поема този, който управлява и пешкира го опират и тия, които не са искали тази ситуация, нито са работили за нея. Но все едно, така е в политиката.

Цялото интервю четете тук.