Доц. Веселина Първанова: През 2014 г. ще стигнем нивото на ЕС в апаратурата за лъчелечение
Доц. Веселина Първанова: През 2014 г. ще стигнем нивото на ЕС в апаратурата за лъчелечение / netinfo

В развитите държави около 50% от болните получават модерно лъчелечение. У нас не е така, но се счита, че на седмата до десетата година след влизането в ЕС новите страни членки правят необходимата инфраструктура и обзавеждането с нова апаратура. Това каза в предаването “Най-добрите лекари” доц. Веселина Първанова, завеждаща Клиниката по лъчелечение в СБАЛ по онкология. Нейната надежда е през 2014 г. България да стигне нивото на старите страни членки на съюза. Ето какво още каза доц. Първанова пред водещата Лили Ангелова.

Водещ: Как се издържа на това напрежение, от една страна всекидневната среща с тежко болните, от друга – невъзможността винаги да им помогнете с най-съвременното лечение?

Доц. Първанова: Трудно е, но във всяка професия човек трябва да бъде мотивиран да направи работата си по-добра. Тук става дума за онкологично болни, годишно около 34 хил. се разболяват в България. В развитите държави около 50% от болните получават модерно лъчелечение. У нас не е така. Но това не е изненада, има някаква логика в отпускането на средства от ЕС. Счита се, че на седмата до десетата година след влизането в съюза новите страни членки правят инфраструктурата и обзавеждането с новите ускорители.

Водещ: Това е бъдещето, но аз ви питам за миналото и за настоящето. Как успяхте да издържите?

Доц. Първанова: Ами миналото е тъжно. Когато започнах да работя в ИСУЛ през 1983 г., бях бременна с второто си дете. И ходих при главния архитект на София да настоявам да се изгради втори бункер в болницата. Сега в стария бункер сложиха новия ускорител, а в новия – друг апарат. Иначе бяха решили да останат с един апарат, че е по-лесно.

Водещ: Колко години са минали…

Доц. Първанова: Тогава бях още млад лекар, лъчетерапевт и винаги това ме е вълнувало. Нашата специалност е апаратурна специалност. Без апарати не можем да предложим лечение.

Водещ: Колко пациенти в момента са записани в листата на чакащите за лъчелечение в националната онкологична болница?

Доц. Първанова: Точно не мога да кажа, но имаме лимит за записване на болни. За ускорителя записваме по 4 болни на ден, за кобалтовия (телегама терапия) записваме също по 4 болни на ден. Като оставяме петъчния ден за спешни болни, за болкоуспокояване, за които трябва да има място. Обикновено около 10 до 20 болни се явяват с такива симптоми. А лъчелечението е най-бързият метод за обезболяване, за кръвоспиране.

Водещ: Осем души на ден, така ли?

Доц. Първанова: Да, с високоенергийното лъчелечение. Освен това имаме други апарати.

Водещ: А колко трябва да минават, за да получат всички навременно лечение?

Доц. Първанова: Аз мога генерално да кажа, че в България би трябвало да се лекуват около 17 хил. души годишно, да получават лъчелечение. А го получават около 10-11 хил., като в няколко диспансера оборудването е много, много старо. Но с новата апаратурна реформа, която се прави в здравеопазването, във всички центрове се поставя съвременно оборудване. И се надявам през 2014 г. да бъдем като старите страни членки на ЕС.

Водещ: Ако в момента човек има нужда от лъчелечение, къде трябва да го потърси, за да получи най-качественото, което се предлага в България?

Доц. Първанова: Има два вида лъчелечение. Едното е перкутанно, тоест болните се облъчват на ускорители, на телегама терапия. То е високоенергийно, при процеси, които са разположени и повърхностно, и много дълбоко в тялото. Другият вид е брахитерапия, при който радиоактивни източници се слагат временно в съответния орган. Там се реализира лечебната доза и след това се изваждат тези източници. Би трябвало да имаме около три центъра за брахитерапия, но за съжаление има само в нашата болница. От този тип лечение се нуждаят най-вече болните с простатен карцином. Сега разбрахме, че има частен център, в който ще започнат да правят това. И се надявам да има още два хубави центъра за брахитерапия в България. Иначе с ускорителите проблемът е в търговете, със спецификациите. Бяха определени, участвах в комисията, физиците също. Мисля, че ще се насити необходимостта. И през 2014 г. би трябвало в рамките на 40-50 дни след лъчелечението болният да започне съвременно лъчелечение. Сегашното положение е следното. Започвам от Северна България – в Русе има съвременна кобалтова машина, телегама терапия с триизмерно планиране. И това е всичко в Северна България. След това слизаме на юг – в София са нашият център, в ИСУЛ има един ускорител и в “Токуда”. В Пловдив има два ускорителя и в Стара Загора имат съвременен кобалтов апарат, те ще имат също ускорител, това е един от силните центрове. Тоест, засега от страна на ускорители би трябвало най-много болни да се лекуват в Пловдив и мисля, че е така. Ръководството на клиниката е много сериозно, лекарите се обучени.

Водещ: Ако човек успее да се добере до тези ускорители, те гарантират ли наистина най-доброто, най-съвременното лечение?

Доц. Първанова: Мисля, че още по-добро ще стане лечението, ако имаме още няколко ускорителя. Защо? Нашата машина сега може да предложи IMRT техника, моделирано по интензитет лъчение.

Водещ: Най-доброто…

Доц. Първанова: Но не можем да си позволим да го направим, защото е много по-бавно облъчването, ще заема място на четири други болни. Когато ние поискахме одит и участвахме в международен технически проект, с който спечелихме около 300 хил. евро, за да надстроим ускорителя да прави тази техника, от одитната група ни казаха, че бихме могли да го предложим на много малко болни, защото не е правилно спрямо останалите. Ние трябва да лишим четирима болни от конвенционално лъчелечение, за да позволим на един екстра.

Водещ: Каква е тази екстра?

Доц. Първанова: Екстрата е в това, че има тумори, каквито са на простатната жлеза, при лява локализация на гърдата, но не при всички, при облъчване на глава и шия, където се разчита в по-голяма степен на лъчелечението, особено при туморите на носоглътката - много повече се запазват органите, съседните здрави структури. В лъчелечението е известно, че колкото повече минават годините от облъчването, толкова рискът за усложнения нараства. Защото се затварят малките съдчета от облъчването и настъпват лъчеви увреждания, които водят до функционални изменения.

Водещ: Казват, че по Коледа се случват чудеса, случват ли се чудеса в медицината?

Доц. Първанова: Случват се чудеса и не само на Коледа. И всеки, който е болен, трябва да вярва, че това ще се случи с него. И той ще живее със семейството си, ще упражнява професията си, ще има нови надежди, хоризонти, към които ще се стреми. Които сме по-възрастни, защото възрастта е най-високият рисков фактор за рак, да се наблюдаваме и да смятаме, че ракът е открит рано, той се лекува и да потърсим помощ. Обръщам се към всички слушатели да направят малко от себе си и да изпратят един SMS на номер 17777 с текст DMS ZAJIVOTA, за да подкрепят дарителската кампания да съберем средства за един нов апарат при болни предимно с рак на гърдата или рецидивни болни при рак на маточната шийка, на маточното тяло и на ректален карцином при саркоми на деца. Смятам, че с това ще бъдат още по-доволни на новогодишните си празници.

Цялото интервю с доц. Първанова може да чуете тук.