/ БГНЕС
Общественият защитник ще се избира с явно гласуване от Народното събрание
Парламентът прие процедурните правила за избор на нов омбудсман. Общественият защитник се избира именно от Народното събрание за срок от 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Предложения за кандидати могат да се внасят в следващите 7 дена от депутати и парламентарни групи. Номинации може да има и от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, като техните предложения ще се внасят чрез народните представители.

Депутати предлагат омбудсманът да се избира от парламента с явно гласуване

Към предложенията трябва да има и мотиви, с които да се аргументират високите морални качества на кандидата и опита му в сферата на правата на човека.

Изслушването на допуснатите кандидати се провежда в открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, което се излъчва в реално време на интернет страницата на парламента.

По време на избора на омбудсман от Народното събрание се провеждат разисквания. Гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване. Ако има няколко кандидати за омбудсман, гласуването се извършва по азбучен ред на собствените имена на кандидатите.

Ковачева сезира Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете, избран е този, получил най-много гласове „за“.

В момента омбудсман е Диана Ковачева, която довършва мандата на Мая Манолова.