Николай Денков
Николай Денков / БТА
Като парламентарна република трябва да приветстваме всяка демократична форма. Това, което би било притеснително, е ако това е партия, която буквално се оглавява индиректно от президентството, защото това би било пряко нарушение на Конституцията. Ако има партиен проект, който трябва да бъде отделен от президентството, което не може да се занимава с партийна дейност. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

"Работа на службите е когато има случаи за руските действия в България, за шпионска дейност, за корупция, да бъдат много по-активни и да вадят резултатите от техните разработки. Не е нормално за това да се чува от телевизията, нормално е службите да представят тази информация. Поискал съм справка, но не е нормално службите да си затварят очите за такив възможни рискове за България", коментира още Денков.

„Кешгейт“: Взаимните обвинения кой се е включил и кой не в „сглобката“ продължават (ОБЗОР)

"Никога по никакъв начин от страна на ПП-ДБ не е отправяно предложение към Радев да участва в сглобката. След като г-н Борисов каза, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислял съответния сюжет, за да можем сега да си задаваме такива въпроси", посочи Денков.

По думите му едно от "слепите петна" е корупцията. Изисква се да се разработи такава система и на прокуратурата, и на разследващите органи. Виждаме, че все още това не работи, според Денков.

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса: Все още няма заподозрян (ОБОБЩЕНИЕ)

Той коментира и убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. "Жертвата няма криминално досие. Той не е разследван. Разследван е от журналисти. Това е още един пример за неработещата съдебна система в широкия смисъл на тази дума, това е още една причина тя да бъде оздравена, за правосъдна реформа, да настояваме за процедури, с които да се избират членовете на Антикорупционната комисия", заяви още Денков.

Според него те са предприели стъпки за "рестартиране" на съдебната система. "Това, което наблюдаваме с това убийство, и предишните случаи, е отглас на това, което не е направено през последните 10-20 години. Знаете как беше създаден Специализирания съд - да разследва и да вкара в съда подозрителни случаи, той се оказа, че върши съвсем друга работа и трябваше да го закриваме. Много упорито работим, за да излезем от тази ситуация", коментира още Денков.

Относно ротацията, премиерът заяви, че промените трябва да са доста ограничени и даде за пример със здравния министър, който сам иска да напусне поста си. По думите му за това има съгласие както от вицепремиера Мария Габриел, така и от останалите политически лидери.

Бойко Борисов: Не съм канил Румен Радев в сглобката

Той не пропусна и да коментира недоволството на европейски земеделци срещу вноса на украински продукти.

"Има две решения в момента, които са взети, но трябва да бъдат официализирани - едното е свързано с дерогация по отношение на екологичните мерки, а второто е свързано с това да има ограничение, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на внос от Украйна в последните години. Няма голямо увеличение на вноса от Украйна - нивата са почти същите. В България също няма изключителен внос от Украйна, ако има внос на селскостопански стоки, много често те се оказват от други европейски държави, а не от Украйна", посочи министър-председателят.

Денков коментира и изказването на съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков за работата на Комисията за защита на конкуренцията.

"Нека да разделим обсъжданията в две посоки. От една страна, действително има много регулатори с изтекъл мандат. Знаете, че търсим механизми, процедури, за смени с качествени кадри. Така че очевидно има известно напрежение и около самите регулатори в общ план. От друга страна, по отношение на конкретната сделка, знаете, че от доста време се поставя въпросът дали тя създава монополно положение. Така че моят прочит на това, което е казал Петков, е, че трябва внимателно да се вземат такива решения. Аз самият няма да вземам страна, но чух и възраженията на А1 и "Йетел". Трябва да се погледнат аргументите им и да се види дали КЗК отговаря на всички тези притеснения, които са изказани. В конкретния случай трябва да се гледа обосновано ли е решението и какви са аргументите - и от едната, и от другата страна", каза Денков.