Часовете по религия в софийските училища пред ликвидиране
Часовете по религия в софийските училища пред ликвидиране / снимкa: Sofia Photo Agency

Извънкласните часове по религия в общински училища на София маже да бъдат прекратени, заради липсата на средства от делегираните бюджети. Това каза за Дарик заместник-кметът по образование и култура Йорданка Фандъкова. За да има часове по религия тя предлага кметството да ги дофинансира и се надява църквата също да окаже подкрепа. В момента часове по религия се провеждат с 34 групи в 22 общински училища.

Фандъкова призна, че заради делегираните бюджети извънкласните форми са първите, които се орязват от директорите заради недостиг на средства. „В условията на делегираните бюджети това беше и моят страх, че първото нещо, което се прави, е да се откажем от извънкласните форми, а после се чудим, защо децата са агресивни. Затова работим върху това да дофинансираме до такава степен, че поне тези, които съществуват, да не падат, защото те са обезпечени с преподаватели и има желаещи деца. Моето предложение е да дофинансираме тези часове до края на годината, а за следващата до предвидим в бюджета средства за часове по религия, а и като цяло да създадем перо за финансиране на извънкласни форми на обучение. Работим с патриаршията, със Знеполския епископ Йоан. Няколко пъти се срещахме и се постави проблема с притеснение, че учителите по религия ще бъдат съкратени", каза заместник- кметът.

Освен часовете по религия общината има програма за финансиране и провеждане на извънкласни форми за здравно образование, за гражданско образование, включително часове по гражданска защита, дъпълни заместник-кметът. На въпрос дали в кметството е обсъждано въвеждане на училищни автобуси, както е на Запад, а е и практика на частните училища в София, Фандъкова отвърна „Не си го представям организационно. Представете си един, даже не един, а пет автобуса например, колко време ще им трябва за да си извозят учениците. Не смятам, че има нужда от такъв начин на превоз на ученици в София на този етап", аргументира се тя.

Но все пак има и вероятност от въвеждане на такъв превоз „Ако можем да разкрием детски градини или има свободни места в детски градини в периферията и има желаещи родители да запишат децата си там, тогава има резон да се осигури автобус да кажем от квартала", допусна Фандъкова.

Относно крайния срок за тазгодишно класиране за детски градини 5 септември каза, че записването всъщност е целогодишен процес. „Непрекъснато ще има деца, които ще бъдат регистрирани и ще има деца, надявам се, които ще бъдат приемани в детски градини. Няма да има ден, в който да кажем „ето тук вече спираме и казваме, че недостигът е пет хиляди места". След пети септември процесът ще продължи, т.е ежеседмично ще има класирания и на свободни или освободени в този период ще се записват първите чакащи от списъка", каза Фандъкова по темата.

Като основен участник в изготвянето на програмата за честване на 3 април догодина на 130 години от обявяването на София за столица на България, Фандъкова каза, че Музеят на София няма да е изцяло готов за юбилея, както беше обявено в началото на тази година, а причината са процедурите по избор на изпълнител на проекта за реконструкция на Централната минерална баня и предвиденият да бъде в сградата й Музей на София. „Планът е до края на следващата година той да бъде абсолютно готов. Това не означава, че някоя зала не може да е готова за 3 април. Би било добре, ако на празникът може да се покаже поне подредена експозиция от нашия музей. Все пак датата и годишнината са знакови", каза тя.

В програмата за честванията, която ще се приеме окончателно през септември е предвидено засаждане на гора със 130 дървета. А паметникът пред НДК може би ще бъде възстановен, тъй като вече имало желаещи да го реставрират.