България има нужда от дългосрочна политика за образованието
България има нужда от дългосрочна политика за образованието / Thinkstock/Getty Images

България се нуждае от научно разработена дългосрочна политика за развитие на образованието с хоризонт до края на 21-и век и за прехода от 2000 в 3000 година. Това заяви акад. Асен Богданов - председател на Обществената академия за наука, образование, култура.

Той уточни, че академията е неправителствена и непартийна организация, която иска да изрази своето безпокойство от новите учебни планове и програми за изучаване на българския език и литература, история и география.

Според акад. Богданов "всяка нова партия или групировка от партии обещава образованието да е приоритет, а щом дойде на власт го води към дъното". Сега броят на неграмотните расте, качеството на българското образование пада, принизява се българският език, обезличават се българската история и география, коментира председателят на обществената академия.

По думите на акад. Богданов трябва да се приеме "един единствен закон за образованието през целия живот, изложен на не повече от 20-30 страници". На негова основа трябва да се разработят подзаконови актове, наредби и правилници.

От Обществената академия за наука, образование, култура предлагат в учебните планове да бъдат включени и дисциплините - аксиология, херменевтика, етнология.