Борисов: Партиите стимулират сивата икономика
Борисов: Партиите стимулират сивата икономика / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Партиите на сила вкарват в сивата икономика фирмите, като им осигуряват спечелване на конкурси срещу благодарност за партиините каси. Това каза кметът на София Бойко Борисов на кръгла маса за сивата икономика.

Кметът подчерта, че последните две десетилетия се правят корупционни схеми пред очите на всички управления, но се представят като законни и няма последствия. Някои от тези схеми са като учебник как се прави сива икономика, например сделките на дружеството „Софийски имоти” или сделките със замени на гори, посочи кметът.

Той похвали правителството за данъчните реформи, но не пропусна да вметне, че заради увеличения акциз българинът пие пет пъти по-малко отколкото при управлението на НДСВ.

Финансовият министър Пламен Орешарски похвали повишената доходност на Агенцията за приходите, както и на Агенция "Митници".

Председателят на Сметната палата Валери Димитров каза, че законодателството е с пропуски и затова има съмнителни замени с общинска и държавна собственост. "А като цяло държавата се държи като доставчик на привилегии, вместо на закони, равни за всички", отбеляза още той.

В скоро време взаимният контрол между институциите ще бъде изключително средство за натиск върху явления като сивата икономика. В положително в тази насока е създаването на ДАНС. Това каза вътрешния министър Михаил Миков пред участниците във форума за сивата икономика. Той допълни, че в България трябва да се постигне по-голяма ефективност на правораздавателната система и да се обединят усилията на политиците, обществото и бизнеса в битката със престъпността.

Според анализ на организаторите на форума Център за изследване на демокрацията нивото на сивата икономика в България от 1990 година насам е между 16% и 38% от Брутния вътрешен продукт, което ни поставя сред най-сивите нови страни-членки на Европейския съюз. Само в периода 2007/2008 година по различни оценки този размер е между 20 и 35 на сто, а в сектори като строителството и недвижимите имоти пред държавата се отчитали по-малко от 50% от реалните стойности на транзакциите.