Асоциацията на пациенти с бъбречни заболявания иска промени в позитивния лекарствен списък
Асоциацията на пациенти с бъбречни заболявания иска промени в позитивния лекарствен списък / www.sxc.hu
Асоциацията на пациенти с бъбречни заболявания иска промени в позитивния лекарствен списък
55081
Асоциацията на пациенти с бъбречни заболявания иска промени в позитивния лекарствен списък
  • Асоциацията на пациенти с бъбречни заболявания иска промени в позитивния лекарствен списък

Административни пречки застрашават здравето на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. За това сигнализираха експерти от асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, както и нефролози. Всички те настояха за промени в позитивния лекарствен списък. Според специалистите еритропоетините, които се използват за лечение на хронична бъбречна недостатъчност, трябва да бъдат разделени в отделни групи на позитивния лекарствен списък. Този тип лекарствени продукти по принцип се разделят на кратко- и дългодействащи, но в позитивния лекарствен списък били в една и съща група. Председателят на асоциацията Иван Димитров обясни, че по законовата уредба в България Националната здравноосигурителна каса може да заплаща 100% само най-евтиният медикамент в групата. Тъй като в предстоящите месеци обаче се очаква краткодействащите продукти да станат по-евтини според експертите над 1200 пациенти ще бъдат принудени да се лекуват само с тях, което ще застраши здравето им.

Краткодействащите и дългодействащите еритропоетини не са взаимно заменяеми, обясни професор Емил Паскалев от клиниката по нефрология и трансплантация: „Двете групи имат своите предимства и конкретни показания. Те не съвпадат 100%. Те не могат да се заменят напълно един с друг. Както и смяната на един с друг препарат, когато се налага, винаги крие своите проблематики".

В списъка на комисията по цени и реимбурсиране обаче се появява нов медикамент и той се отнася към групата на краткодействащите, допълни Паскалев. Продуктът бил биоподобен, заради което е с много ниска цена - около пет пъти по-ниска, отколкото сега използваните медикаменти: „Ние не сме против този препарат, но той да влезе така, както е нормално в цял свят. Той се реферира с останалите в група на бързо- и краткодействащи, но не и с другата група. По този начин ние ще се лишим да лекуваме нашите пациенти с другите медикаменти, които са от дългодействащите, доказали своята ефективност".

Заседанието, на което комисията ще реши дали да раздели еритропоетините в две групи, ще се проведе в сряда. Надяваме се да бъдем чути, допълват още специалистите.