Аргументи „за“ и „против“ връщането на задължителната наборна служба
Аргументи „за“ и „против“ връщането на задължителната наборна служба / ThinkStock/Getty Images
Красимир Каракачанов
88260
Красимир Каракачанов
Валентин Радев
Красимир Каракачанов
Валентин Радев
  • Красимир Каракачанов
  • Валентин Радев
  • Красимир Каракачанов
  • Валентин Радев

Патриотичният фронт предлага да се върне наборната военна служба. От парламентарната сила внасят предложения за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и в Закона за резерва.

„Закриването на наборната военна служба през 2008 година беше абсолютно прибързано, без да се отчетат условията на рискове, които съществуват за националната сигурност на България, без да се изработи един плавен модел, при който да се премине от наборна военна служба към кадрова", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

ВМРО иска задължителна казарма

По думите му, въпреки че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг за българските граждани и че обучението на българските граждани във военна подготовка се решава със закон, тези мерки не са били предприети и към днешна дата се оказва, че Българската армия е доста далеч от това, което се желае за една модерна, професионална и боеспособна единица, която да изпълни своите задължения за защита на териториалната цялост на България.

„Затова сме подготвили тези два законопроекта. Единият е за резерва, който регламентира работата с резерва и подготвянето на резервистите и другият - за наборна военна служба, в който предвиждаме 6 месеца наборна военна служба за всички младежи, а онези, които са без образование - алтернативна военна служба 12 месеца. В тази алтернативна военна служба могат да усвоят и някои образователни пропуски и да усвоят някаква професия, с което да бъдат полезни на обществото, а не да чакат само социалните фондове да ги изхранват", обясни Каракачанов.

Всички българи над 18 години ще се водят на военен отчет

Идеята на Патриотичния фронт да се върне наборната служба не срещна подкрепата на ГЕРБ. Според зам.-председателя на Комисията по отбрана Валентин Радев няма пари за такова предложение.

„Времето, в което направихме професионална армия, беше по-бурно. Направихме го по-бързо, трябваше по-бавно, но вече сме го направили, нещата са улегнали и всички са професионални войници в Българската армия. Трябва само да помислим за професионалните им заплати", подчерта Радев.

По думите му не само парламентарната група на ГЕРБ, а здравата логика не може да подкрепи това предложение. „Ако ми кажете откъде ще извадим пари или да спрем някой от проектите и да дадем парите за наборна армия - това е друг въпрос. Не забравяйте, че след този закон, който сега ще влезе, ние още днес започваме да гледаме в Комисия промените в Закона за отбраната и въоръжените сили - следват промени в други два закона - за Военна полиция и за резерва. Там ще дадем по-широка възможност за обучение, защото много младежи в България искат да се обучават, ще има такива възможности и като свирне тръбата, ще ги вземем направо - без да си били на наборна служба и без да са били професионални войници", обясни Валентин Радев.