Ще си помагаме с ЕС за събиране на вземания
Ще си помагаме с ЕС за събиране на вземания / netinfo

България ще си сътрудничи с другите страни от Европейския съюз при събиране на публични вземания, ако размерът им е над 1500 евро. Това гласят приетите от Народното събрание промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Процедурата за взаимна помощ и обмен на информация ще има в областта на данъците върху доходите, имуществото и застрахователните премии. Вземанията, събирани по молба за взаимна помощ, няма да се ползват с привилегиите, предвидени в българското законодателство за подобни вземания, възникнали на територията на страната.

Действията по обезпечаване и събиране на публичните вземания при осъществяване на взаимна помощ ще се извършват от публичните изпълнители при Агенцията за държавни вземания.

Разпоредбите засягат публични вземания от типа на вносни и износни митни сборове, ДДС, акцизи, данъци върху доходите и имуществото, данъци върху застрахователните премии, имуществени санкции и административни наказания, както и лихви и разноски, свързани с тези вземания.

Министърът на финансите или упълномощено от него лице изпраща до 15 март всяка година, по възможност по електронен път, на Европейската комисия информация за броя на изпратените и получените молби, размера на съответните вземания и на събраните суми.