Неофициален обяд на кореспонденти от България и Румъния с „мозъчния тръст” на ЕК
Неофициален обяд на кореспонденти от България и Румъния с „мозъчния тръст” на ЕК / netinfo

Кореспонденти от български и румънски медии в Брюксел бяха поканени на неофициален обяд с Генералния Директор на Изследователския център към Европейската Комисия, Г-н Роланд Шенклер.

Всеки стандарт или изискване, което българското правителство и съответно българските институции трябваше да взимат под внимание по време на присъединителния процес, е измислено имено от този 'мозъчен тръст ' и е предложено на Европейската Комисия за превръщането му в стандарт.

Ситуиран на върха на система, включваща седем поделения в пет Европейски страни и 2700 служители, 38 от които българи, този изследователски център подпомага европейските законодатели във взимането на решения, така че крайният продукт, във вид на регулация, препоръка или закон, да отразява максимално действителността и да гради политиката на общността, гарантираща нейната конкурентноспособност в 21 век.

Замърсяването на въздуха, водата и почвата, проследяването на генно модифицирани организми, разработване на системи за отговор на природни бедствия и промени на климата, разработване на стратегии и системи за използване на слънчевата енергия, контрол на състава на храните и рисковите за здравето на човека добавки, системи за ранно предизвестяване на наводнения и засушавания са примери за проблемите, върху които работи Центъра за Изследвания към Европейската Комисия.

Българското правителство, както всяко правителство на страна- членка може да се обърне към Центъра за консултация или за възлагане на изследване. Това ще бъде връзка Клиент – Изпълнител и ще бъде базирана на съответно заплащане от страна на правителството. 

Клиент може да бъде и неправителствена организация, или компания, която се нуждае от доказателствен материал за позиция, по която лобира за промени в законодателството.

Потенциала на този център може да бъде използван в случаи, подобни на този, например, когато Община Стара Загора търсеше начин да намери отговор на въпроса откъде идва замърсяването на въздуха в района на града в последните години. При това, заплатените средства за получения отговор биха били инвестирани по най- добрия начин тъй като резулататът би бил даден от Изследователския център на Комисията на ЕС и съответно би бил уважен от всяка българска и европейска институция.

Центърът стартира специален курс за журналисти, които имат интерес да се задълбочат във въпросите, свързани с ползите и рисковете от използването на Генно Модифицирани Организми (ГМО). Целта на курсa е да даде възможност на специалисти от медиите да се образоват в тази област, за да може в европейското пространство да се води информиран дебат “за или против” ГМО.