Уорлик: Бъдещите енергийни споразумения, касаещи парите на българите, трябва да стават публично
Уорлик: Бъдещите енергийни споразумения, касаещи парите на българите, трябва да стават публично / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българите, трябва да стават публично, да има справедливи конкурси при обществените поръчки за нови договори. Това мнение изрази посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пред Нова телевизия дни преди да изтече неговият мандат. По думите му договорите трябва да са публично достояние и

достъпни и хората да знаят колко пари плащат за енергията. Посланикът подчерта, че едно от неговите послания по времето ми на престоя му у нас е било да има прозрачност в тази насока.

„Българите плащат изключително високи цени за техния ток, за газ и заслужават съответно да знаят къде отиват тези техни пари, какво плащат", коментира дипломатът, като изтъкна, че природният газ в България струва четири пъти повече, отколкото в Съединените щати, дори повече.

Уорлик обясни, че е публична информация, че има тайни договори, конфиденциални договори, които са подписани по отношение на природния газ, но не ги е виждал. Той допълни, че не знае как вървят преговорите сега, но поддържа тезата, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българите, трябва да стават публично.

На въпрос дали следи темата за разследването на Еврокомисията срещу Газпром, Уорлик обясни, че не е запознат в детайли за взаимоотношенията между "Газпром" и ЕК, нито пък между "Газпром" и България. Американският посланик сподели впечатлението си, че България и Русия имат изключително добри взаимоотношения и не очаква това да се промени.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик приключва своя мандат в България и ще напусне страната ни на 14 септември. Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар.

„Държавният секретар на САЩ ме попита дали имам желание да бъда главният преговарящ по отношение на нашето споразумение за сигурност, двустранното ни споразумение с Афганистан, както и за редица други неща. Аз приех и то ще служи за основа за нашето присъствие в Афганистан, и ще служи за рамка по отношение на начина, по който ще функционират всичките ни сили, разположени там", сподели Уорлик. Той определи това като голямо предизвикателство.