/ БГНЕС
Правителството няма да направи нищо, за да увеличи минималната добавка за нощен труд през 2019-та година, но ще събере бизнеса и синдикатите да подготвят законодателни промени за решаване на проблема. Това стана ясно след днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, на което беше обсъдена идеята на КТ „Подкрепа“ за вдигане на добавката от сегашните 25 стотинки за час и обвързването й с размера на минималната заплата. От бизнеса се съгласиха, че размерът на добавката е нисък, но посочиха, че това трябва да се определя поотделно за всеки бранш. Социалният министър Бисер Петков обяви, че в държавния бюджет за догодина не са предвидени средства за такова увеличение, и че ще инициира разговори между социалните партньори, отново догодина, за намиране на решение. Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов прие това обяснение като отказ на държавата да реши въпроса.

Държавата няма да направи нищо за увеличение на добавката за нощен труд
 
Около 400 хиляди българи полагат нощен труд като лекари, медицински сестри, полицаи, шофьори, охранители, дори шивачки. Към момента отработването на един час им се заплаща допълнително с 25 стотинки, освен в случаите, в които работодателят и синдикатите са договорили по-висока ставка. Един лекар например може да направи три операции секцио за една нощ, разказва д-р Стоян Борисов, секретар на Българския лекарски съюз.
 
„Ако се спази 25 стотинки на час, едно нощно дежурство отива около 1.60 лв., колкото един трамваен билет“, каза Борисов.
 
Работодателските организации не отричат, че минималната добавка е ниска, но смятат, че решението за нейния размер трябва да бъде уредено, заедно със заплащането на клас прослужено време.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изброи някои от браншовете, които прилагат по-високи ставки за нощния тру
 
„1.70 лв. е в строителството, но в същото време има 35 стотинки в горско стопанство, 30 стотинки във водоснабдяването. Почти никъде не е останало това равнище, което е в книгите“.

Работодателските организации са против увеличение на минималната заплата от догодина
 
След продължителен дебат по предложението на КТ „Подкрепа“ добавката за нощен труд да стане 0.5 процента от минималната заплата или 2 лева и 80 стотинки за следващата година, социалният министър Бисер Петков обяви, че държавата като работодател не е предвидила пари за такъв разход през 2019-та година, но темата може да бъде обсъдена от работна група с участието на бизнеса и синдикатите.
 
Лидерът на „Подкрепа“ Димитър Манолов реагира остро и обвини правителството, че не желае да реши въпроса:
 
„Искам да припомня, че в рамките на бюджета за тази година се решаваха какви ли не безумни проблеми, на какви ли не безумни групи хора и на тях се погледна с разбиране. А тук говорим за пари, които са заработени. Те са заработени, не са подарък“.
 
От синдиката се обявиха и за ограничаване на практиката с нощния труд и посочиха като пример шиенето на ишлеме, което не налага такъв труд.