Стив Ханке: Европейският съюз е машина за корупция
Стив Ханке: Европейският съюз е машина за корупция / снимка: Sofia Photo Agency
Стив Ханке: Правителството да действа шоково за намаляване на дефицита
76790
Стив Ханке: Правителството да действа шоково за намаляване на дефицита
  • Стив Ханке: Правителството да действа шоково за намаляване на дефицита

Казусът с КТБ ще се отразява дълго на българската икономика, заяви "бащата на валутния борд" проф. Стив Ханке. Случилото се с банката ще се отрази на доверието в системата и на ръста на кредитите, което ще повлияе на реалната икономика. Според него България трябва да намали дефицита възможно най-бързо, а тестът за новото правителство ще бъде как и за колко време ще се справи с това. Съветът му е да се рестартира процеса на приватизацията, за да се въздържаме от външни и огромни дългове. По думите му не трябва да се присъединяваме засега към Европейския банков съюз и към еврозоната.

След случая с КТБ професорът коментира състоянието на цялата система в България. Според него този случай ще се отразява дълго време заради кредитния ръст, който ще намалява в следващите поне около 5 години. Дали обаче ще има ефект на доминото в следващите 5 години той не можа да отговори. „Причината, поради която не знам, е, че БНБ не публикува индивидуалните отчети на отделните банки, а само консолидирано изявление и така знаем как изглежда цялата картина на банковата система. Тя изглежда здрава, но проблемът е, че е като „кошница с ябълки". Кошницата и ябълките в нея изглеждат много добре, но някъде там има изгнила ябълка, която може да развали плодовете в цялата кошница. Така че за проблема с изгнилата ябълка не знаем, аз не знам. Не мога да анализирам, защото нямам данните, а нямам данните, защото БНБ не ги публикува", каза Ханке.

По думите му още миналата година е имало индикации за проблеми с КТБ. На въпрос дали банката можеше да бъде оздравена и спасена, Ханке отговори, че като съветник на президента Рейгън той знае как се затваря банка и че е това е било правилното решение.

„Мисля, че трябваше да бъде направено по-рано. Фактът, че това продължава твърде дълго, е лош за българската икономика, прилича на позната българска политическа игра, в която дълъг период от време не беше ясно какво се случва", каза той.

Стив Ханке отговори на въпрос на Дарик за предвидения дълг от 8.1 милиарда лева в бюджета за 2015 година и за дефицита. „Мисля, че това ще бъде първият тест за новото правителство дали може да намали дефицита и да бъдат контролирани държавните разходи. Моят съвет към правителството е да направят това - да намалят дефицита дори по-бързо отколкото хората очакват. С други думи да се действа шоково. Иначе проблемът с България и българските политици е, че страната е като лодка, която плува по Дунав и ту удря едната, ту другата страна. Няма посока, няма водач, който да я управлява. Пак повтарям - това ще е първият тест. Всички искат да видят дали коалицията ще направи нещо и това би било първото нещо, което аз бих направил. Заедно с намаляването на дефицита трябва колкото може по-бързо да започне и голям процес на приватизация", каза той.

Според Ханке рестарт на приватизацията е единият от начините да се намали дефицитът, без да се взима дълг. Въпреки това той не би използвал външен заем, а пари от фискалния резерв. Но ако разходите са повече от приходите, трябва да се вземе заем. Той заяви, че е против и смята, че е лоша идея. „Защото българските политици основно харчат и ако вземат пари, много от тях са похабени. Накратко трябва да вземете заема, защото парите вече са похарчени. Те или са похарчени, или има поети ангажименти да бъдат похарчени и това не може да бъде пренебрегнато. Но смисълът е, че дефицитът трябва да бъде намален много по-бързо и по-мащабно, отколкото всички очакват. Това ще даде на правителството правдоподобност. Единият начин да се намали дефицитът е рестарт на приватизацията и другият начин е да се намалят държавните разходи", каза Ханке.

По думите му не трябва да се присъединяваме към Европейския банков съюз и към еврозоната. „Идеята, че Европа ще оправи всеки проблем в България е самозалъгване. Ако българите са направили бъркотията, те трябва сами да я оправят. Затова толкова харесвам валутния борд, защото той е желязна дисциплина за фискалната система. Ако сте в еврозоната, ще разсъждавате така: „Европа ще ни спаси, ще се погрижи за нас някак си", но ако сте далеч от еврозоната сте длъжни да се дисциплинирате сами, обяснява той.

Европейският съюз е машина за корупция, е категоричен смятаният за „баща на валутния борд у нас". Като покана за корупцията в България той определи и публично-частното партньорство. Ето и съвета му към политиците: „Отдръпвате се от Европа. Отдръпвате се от публично-частното партньорство. Правите фискално затягане и приватизацията и тогава идва важното за намаляване на корупцията - реформа в съдебната система и защитата на собствеността. Това е изключително важен показател за всеки рейтинг, а при вас този показател е много нисък. Това е дългосрочен процес и много трудно ще се промени, но реформата е задължителна".

Ханке отправи критики към министъра на финансите от предишното правителство на ГЕРБ - Симеон Дянков: „В последното правителство на Борисов имахме финансов министър който почти е измислил механизма зa бизнес класации Doing Business на Световната банка. Въпреки това, на практика българските показатели не се промениха. Затова съм скептичен, че и това правителство ще промени нещо. Защото ако бяха големи реформатори и правеха нещо голямо в съдебната система, този рейтинг щеше да се подобри значително още при предишното правителство на Борисов".

Кризата в Европа е имала ефект върху България, но преобладаващото, което не е било наред, е политическата среда, заяви в отговор на въпрос на Дарик икономистът за това дали икономическата ситуация и проблемите в икономиката се дължат на политическата криза в последните години.