Производител: Вино с цена левче за литър трудно може да е истинско
Производител: Вино с цена левче за литър трудно може да е истинско / снимка: Impact Press Group
Производителят Евгени Харамлийски
38480
Производителят Евгени Харамлийски
Eнологът Йордан Вучков
  • Производителят Евгени Харамлийски
  • Eнологът Йордан Вучков

Очакванията на бранша са тази година вътрешният пазар на вино да се стабилизира. Въпреки кризата обаче през 2010 година се отбелязва ръст на износа на българско вино. Това каза в предаването „Кой говори” на Дарик изпълнителният директор на „Домейн Бойар” Евгени Харамлийски. Той подкрепи тезата, че и при производството на вино, както и за това, което изнасяме, е нужно да се въведе стандарт.

2010 година е била тежка що се касае до вътрешния пазар, а по отношение на износа е реализиран доста добър ръст, така че от тази гледна точка годината е била добра, смята винопроизводителят. Очакванията през тази година по думите на Харамлийски са вътрешният пазар да се стабилизира и да покаже своите възможности, които определено не са ниски. Той не препоръчва да се пият вина под 5 лева за бутилка. „Общо взето вината от този клас – в пластмасови бутилки или такива от 2 лв. за 2 литра, трудно може да се каже, че са вина“, коментира той.

Харамлийски подкрепя евентуално въвеждане на стандарт за виното. „Считам, че би трябвало да се въведат някакви критерии. Освен това трябва да се контролира както при производството на вино, така и при износа на вино“, категоричен е той. Производителят даде пример с Австралия, където има изключително строг контрол за вино и не се допуска такова, което е под определено качество, да бъде изнасяно в чужбина.

„За България това не важи, което е проблем, защото се изнасят вина, особено за Русия, с изключително лошо качество. И след това имиджът на България и като страна, и като винопроизводител е изключително нисък. При винарството не може да се каже, че сивият сектор е голям процент, ако изключим домашното производство. Единственото е, че трябва да има по-строг контрол при качеството на произвежданото вино“, коментира Харамлийски.

Идеята за въвеждането на стандарти при производството и на вино беше подкрепена в ефира на Дарик и от енолога Йордан Вучков. Според него няма как у нас да не се консумират вината от нисък клас, тъй като те са по-достъпни като цени за хората: По думите му бутилка вино се получава от 1-1,2 кг грозде. Ние сме си бедна държава, не можем да пием скъпи вина, допълни Вучков.

Енологът коментира, че на времето е бил шеф по качеството за цялата страна и стандартите са се спазвали при строг контрол. Разказа и анекдот от онези години: „Как се прави от винпромско вино домашно? Слагаш му две лъжици оцет“.

Сега по думите му Агенцията за лозата и виното не може да обхване контрола в цялата страна, а служителите й не са достатъчно. Вучков допълни, че колкото и да е слаб контролът, все пак има някакъв в заводите, но стандарти трябва да има задължително.