Положителни сигнали за руско-американските бизнес отношения
Положителни сигнали за руско-американските бизнес отношения / снимки: БГНЕС

Положителни сигнали дадоха Барак Обама и Дмитрий Медведев по време на Руско-американската бизнес среща, организирана от Руския съюз на индустриалците и предприемачите и Американската търговска палата. Това е вторият ден от посещението на Обама в Русия.

"За нашата страна САЩ са отдавнашен и перспективен партньор. Партньор, с който имаме прекалено много неосъществени планове", каза руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Въпреки трудностите, които е имало в миналото между нашите две държави, а също и кризисните явления, в крайна сметка те не са изстудили желанието на бизнесмените да се занимават със съвместни проекти. Това е много добре", продължи той.

Руският президент припомни, че през 2008 г. двете страни са достигнали впечатляващи резултати в стокообмена. "През тази година има определено забавяне, но по силите ни е да направим така, че то да не бъде драматично, да увеличим темповете на нашето сътрудничество по редица направления", подчерта руският президент, цитиран от БГНЕС.

Американският президент Барак Обама пък определи като превъзходни перспективите за търговско-икономическо сътрудничество между Русия и САЩ, особено отчитайки опита в тази сфера на руския президент Дмитрий Медведев.

"Фактът, че той има опит в бизнеса, без съмнение, го прави важен съюзник в нашите усилия за подобряването на търговските връзки между нашите страни", заяви Обама. Преди встъпването си в длъжност Медведев беше председател на борда на директорите на газовия холдинг "Газпром", припомня РИА "Новости".

По думите на Обама, търговските и икономически отношения между Русия и САЩ имат над 200-годишна история и се характеризират с взаимно изгодно сътрудничество. "Ние повече от 200 години сме търгували, в частност, на Аляска. Ние като цяло получихме добра цена за Аляска", заяви Обама, предизвиквайки аплодисментите на аудиторията. Русия и САЩ подписаха договор за продажбата на Аляска на 30 март 1867 г. Цената не сделката е 7,200 милиона долара, т.е. по 5 цента за хектар.

Американският президент Барак Обама заяви също така в Москва, че САЩ искат силна и просперираща, но същевременно демократична Русия, изразявайки позицията си за бъдещите отношения между двете страни, предаде АФП.

В едно от най-дългоочакваните обръщения при двудневното си посещение в Москва американският държавен глава определи Русия като "велика сила", но това не му попречи да посочи и различията между двете страни. Речта пред студенти от Руското висше икономическо училище в Москва имаше за цел да заздрави отношенията с Русия, разтърсвана от поредица кризи в последното десетилетие. "САЩ искат силна, мирна и просперираща Русия", заяви Обама пред аудитория от повече от 1000 души в зала "Гостини двор" в центъра на руската столица.

Президентът Обама прие в московския си хотел осмина критици на Кремъл, сред които бе дисидентът Гари Каспаров, бивш световен шампион по шахмат, както и комунистът Генадий Зюганов, предаде ДПА. Обама изтъкнал пред събеседниците си, че свободните медии и свободните гласове на опозицията са изключително важни не само в Съединените щати. Каспаров сега оглавява либерално-национална опозиционна коалиция, припомня Българската телеграфна агенция.