Няма да вдигат заплатите на учителите, раздават им бонуси
Няма да вдигат заплатите на учителите, раздават им бонуси / снимка: БГНЕС, архив
Няма да вдигат заплатите на учителите, раздават им бонуси
81860
Няма да вдигат заплатите на учителите, раздават им бонуси
  • Няма да вдигат заплатите на учителите, раздават им бонуси

20 млн. лева допълнителни средства за учителите са заложени в бюджета до края на годината. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на откриването на академичната учебна година в Университета за национално и световно стопанство.

По думите на Горанов обаче тези средства трябва да се разпределят като бонуси, а не като трайно увеличение на учителските заплати.

Учители работят като пазачи и шофьори, за да свържат двата края

Горанов посочи, че все още е рано да се говори за трайно увеличение на възнагражденията на преподавателите, а от Министерство на образованието трябва да решат как да разпределят 20-те милиона лева. Ще има повече пари за образование в бюджета за догодина, каза още Владислав Горанов.

По думите на финансовия министър е рано да се говори за трайно увеличение на учителските възнаграждения. От финансовото министерство са поели ангажимент да осигурят допълнително средства за стандартите за средно образование в размер на 20 млн. до края на годината.

Пламен Димитров: Учителските заплати ще бъдат увеличени от октомври

Според Горанов е по-добре да бъдат използвани като целеви бонуси, за да не предрешават бюджета за следващата година. „Така или иначе съвсем скоро ще има окончателно решение по този въпрос, но смятам да предложа това решение. Естествено, всички преподаватели, синдикати и изкушени от темата искат още от началото на новата учебна година да се получи сериозно увеличение. Аз също го искам, но ние боравим с реални числа", каза министърът.

Горанов каза, че все още е рано да се каже и ще има ли коледни добавки към пенсиите, но вероятно средства ще се намерят.