МВФ продължава да притиска Атина заради неизпълнени реформи
МВФ продължава да притиска Атина заради неизпълнени реформи / БГНЕС, архив

Нов доклад на Международния валутен фонд за Гърция подчертава нуждата правителството на СИРИЗА да продължи въвеждането на реформи, започнати от консервативните му предшественици, пише „Катимерини”.

МВФ очаква управляващите в Атина да поддържат минималната заплата на ниво от 586 евро, което беше въведено от правителството на „Нова демокрация” през 2012 г. Сегашното ниво на минималното възнаграждение е едно от най-високите в ЕС предвид брутния вътрешен продукт на глава от населението, подчертават от фонда.

Министрите от еврозоната постигнаха споразумение за помощта за Гърция

Кредитната институция още иска СИРИЗА да синхронизира трудовото си законодателство с „най-добрите” практики в ЕС. Визираните про-бизнес реформи улесняват наемането и освобождаването на работници.

От месеци насам подобни, смятани за десни промени, се опитва да въведе и социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд във Франция, а мерките предизвикваха нестихващи улични протести на синдикати, ученици, студенти и различни леви движения.

Подобна е ситуацията и в Гърция, където са чести сблъсъците с полицията при различни работнически и анархистки демонстрации, предизвикани от опита на СИРИЗА да следва курса, зададен от кредиторите.

МВФ все още не са потвърдили участието си в третия спасителен пакет от средства за гръцката икономика, съвместно с европейските кредитори на южната ни съседка. От вашингтонската организация настояват страните от ЕС да опростят част от задълженията на Атина, за да е възможно излизане от дълговата спирала в страната и трайно възстановяване на икономиката й.

Еврозоната приветства сделката с Гърция и МВФ

Същевременно фондът очаква от гръцките власти да предприемат мерки относно ангажирането на хора с най-засегнатите от финансовата криза в страната професии - инженери, адвокати, оператори на електрокари и други.

Други изисквания включват изпълнението на препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие относно бариерите пред частната конкуренция в няколко сектора - логистика, фармация и други, както и по-активни мерки спрямо необслужваните банкови кредити.

Вчера ЕК отказа изплащането на 13,5 млн. евро от структурните фондове на ЕС за финансиране на строителни проекти в Гърция, като изпълнителния орган на съюза очаква адекватни уверения от Атина, че няма картелно разпределение в сектора.

Източник: БГНЕС