Искат минимална изкупна цена на хляба
Искат минимална изкупна цена на хляба / netinfo
Искат минимална изкупна цена на хляба
21967
Искат минимална изкупна цена на хляба
  • Искат минимална изкупна цена на хляба

Да бъде въведена минимална защитна цена на хляба, с която да се пребори сивия сектор. За това настояват от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Доставната цена на хляба трябва да бъде фиксирана и тя не бива да бъде под 80 стотинки за 700 гр., обясни председателят на браншовата организация Мариана Кукушева. Въвеждането на по-висока изкупна цена няма да доведе до увеличаване на крайната цена за потребителя, категорични са от федерацията. Потреблението на най-масовия хляб у нас е намаляло, заради все по-търсените пици, сандвичи и макаронени изделия - посочиха още хлебопроизводителите.

60 процента е стигнал делът на сивата икономика в бранша, заради липса на минимални защитни цени, които да контролират пазара - посочи Мариана Кукушева. По думите й няколко основни въпроса трябва да излязат на светло: как плаща данъци, как плаща осигуровки, как реализира печалба като жив икономически механизъм, как покрива транспортни разходи, платени ли са акцизите на тези транспортни разходи.

Сигурни ли са сега потребителите в качеството на хляба, който купуват ежедневно? „Очаквам масово да отговорят не, точно защото те нямат механизъм, по който да различат здравословния от нездравословния хляб освен по вътрешен инстинкт и по вкусови рецептори и показатели", отговори Кукушева.

Основното опасение обаче е дали въвеждането на минимални защитни цени няма да доведе до поскъпване на хляба за крайния потребител. Във никакъв случай, каза Кукушева. „Ще спрем да говорим за търговски надценки, може би ще започнем да говорим за разумни търговски отстъпки. Качеството регулира цената", коментира тя. 

Сега средната цена на насъщния варира между 60 и 95 стотинки,съобщиха още от федерацията.