Идеята за данък вредна храна е трудно постижима, смятат производители
Идеята за данък вредна храна е трудно постижима, смятат производители / Thinkstock/Getty Images
Идеята за данък "вредна храна" е трудно постижима, смятат производители
78199
Идеята за данък "вредна храна" е трудно постижима, смятат производители
  • Идеята за данък "вредна храна" е трудно постижима, смятат производители

Трудно постижимо и почти невъзможно е да се въведе допълнителен данък върху вредните храни. Това обясни в интервю за Дарик заместник-председателят на Съюза на производителите на захар и захарни продукти Лазар Мушев. Съюзът обединява производители на захар, шоколадови и захарни изделия, нишесте и глюкоза.

Според Мушев държавата първо трябва спре контрабандата на хранителни продукти и едва тогава да мисли за допълнителни фискални мерки. Пред Дарик заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков изрази убеждение, че данъкът трябва да се въведе, защото от него зависи здравето на нацията. Шарков добави, че въпросната мярка може да влезе в сила от началото на следващата година.

Все още не е ясно каква ще е данъчната ставка, с която по идея на здравното министерство ще поскъпнат вредните храни, посочи заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков.

„Говорим за храни със съдържание на частично хидрогенирано масло, храни, съдържащи сол над 1 грам на 100 грама продукт, напитки със съдържание на талурин над 100 милиграма на сто милилитра течност, продукти със захар над 40 грама на 100 милиграма", каза зам.-министърът.

Подобна идея обаче ще рефлектира по два различни начина, счита Лазар Мушев от Съюза на производителите на захар и захарни изделия. „Тези от бизнеса, които се занимават и продават храни, които не са вредни, ще го приемат положително, а онези, които работят с такива стоки, ще го приемат отрицателно. Моето мнение е, че с данъчното облагане ще бъде много трудно, даже почти невъзможно. Не знам как ще ги отделят - ако започнем месото и местните продукти, млякото и млечните продукти, захар и захарни изделия", каза той.

Шарков уточни, че в идеята за данък върху вредните храни не са включени продуктите от първа необходимост. „Не подлежат на такова допълнително облагане хлябът и хлебните изделия, кафето също, защото вече има акциз върху него", обясни Шарков.

Според Мушев обаче независимо изключенията, подобни мерки няма да решат проблема със здравословното състояние на нацията. „По нашите граници няма контрол. Търговецът или вносителят, който внася стоката, той отговаря пред държавата и населението, пред потребителя за качеството на стоката. Естествено, в бедна държава всеки гледа да продава по-евтино, но защо трябва хората да се тровят", попита Мушев.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че те не могат да вземат отношение по темата с вредните храни, защото няма точно дефиниция кое и за кого е вредно и кое не е.