Горанов защити идеята за нов данък от 2%
Горанов защити идеята за нов данък от 2% / снимка: БГНЕС, архив

„Българските общини нямат достатъчно инструменти да водят икономическа политика, да вземат решения, които да ги правят по-атрактивни или по-малко атрактивни от гледна точка на икономическата активност на населението и на бизнеса".

Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред БНТ. Така той коментира идеята общините да налагат допълнителна ставка от 2% върху доходите на гражданите.

Според него дебатът към момента се води с подменени аргументи и затова вероятно няма да се вземе подобно решение. Ако предложението все пак бъде прието, данъкът ще остане плосък, увери Горанов.

„При най-ниската данъчна тежест и при състояние на дефицит, моята единствена задача е да се опитам да предпазя обществото от допълнително задлъжняване. Когато говорим за разходите на бюджета, чуваме различни тези кое е много важно и колко трябва да се харчи. Когато говорим за приходната част на бюджета, чувам колко е лошо да се плащат данъци или колко е лошо да се тормози икономическата активност чрез опита да се събере нещо в полза на фиска".

Така министърът на финансите коментира идеята фирмите да декларират какво от стоките над 700 лв. ползват за собствени нужди и поясни, че има стотици хиляди икономически оператори, които са регистрирани по Закона за ДДС.

„Изкушението те да придобиват активи с право на данъчен кредит, тоест да не внасят ДДС върху тях и да ги използват за лични цели, води до това, че един огромен обем от дължимия за хазната данък не стига до нея," посочи министърът.