EVN предупреди за влошаване качеството на ток и парно
EVN предупреди за влошаване качеството на ток и парно / netinfo

EVN-България няма да бъде в състояние да удовлетвори изискванията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и собствените си принципи за повишаване сигурността на доставките, ако бъдат приети орязаните от регулатора цени на ток и парно. Това заяви в официално становище компанията, която държи електропреносната мрежа в Южна България и пловдивската топлофикация. На практика това е предупреждение за отказ да се изпълняват условията на лицензията, коментираха независими експерти.

От EVN твърдят , че при средно за страната увеличение от 14, 01% няма да са в състояние да направят и най-належащите ремонти, от които се нуждае топлопреносната мрежа и това ще постави в риск снабдяването през следващия отоплителен сезон. От ДКЕВР обаче опровергаха аргумента на EVN, че в планираното увеличение не е калкулирано дори очакваното повишение на газа.

От австрийската компания се оплакват още, че драстично – от 661 на 260 милиона лева са орязани и планираните им в следващите 5 години инвестиции в електропреносната мрежа. Държавният регулатор е намалил с 56% изчислените от електроразпределителното дружество разходи за амортизации, а постоянните разходи за поддръжка, които не включват загубите – с 44%. От ДКЕВР коментираха, че свиването на планираните разходи няма да доведе до влошаване на доставките, защото в увеличението на тока от 1 юли са отчетени най-належащите средства за поддръжка на мрежата. Останалите инвестиции трябва да се ограничат предвид световните тенденции на пазара на енергоносителите, казаха от регулатора.

Новини от Пловдив