България заплашена от рекордна санкция от ЕС
България заплашена от рекордна санкция от ЕС / Sofia Photo Agency, архив

България е застрашена от рекордна финансова корекция от Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция за около 250 млн. евро, пише "Сега". Държавен фонд "Земеделие" призна, че има риск, но само за 33 млн. евро. Яснота няма, защото в момента тече одит. В сряда в ДФЗ започна спецакция на ДАНС. Няма официална информация какво точно се проверява. Предупрежденията за крупни нарушения и предстоящи колосални санкции по агропрограмата за изтеклия програмен период, която разполагаше с 2.6 млрд. евро от ЕК, предизвикаха политическа буря и вероятно ще доведат до смени по върховете на фонда.

ДАНС влезе в Държавен фонд „Земеделие"

Информацията за наложена огромна санкция по ПРСР за стария програмен период се върти от дни. Депутати от опозицията дори твърдят, че санкциите могат да стигнат 500 млн. евро. В сряда по време на парламентарния блиц контрол с вицепремиерите депутати от левицата обявиха официално, че имат информация за наложена финансова корекция в размер на 250 млн. евро и попитаха вицепремиера Томислав Дончев дали това е вярно. И Дончев, и ДФ "Земеделие" отказват да потвърдят сумата. ДФ "Земеделие" призна, че е имало претенции за налагане на санкция в размер на 235 млн. евро по общинските мерки, финансирани от програмата, но с намесата на фонда те били сведени до 33.3 млн. евро конкретно при тези проекти. В същото време шефът на фонда Румен Порожанов потвърди, че Европейската комисия е наела компания за извършване на одит относно процедури на общините и действията им като възложител. Според Порожанов още няма доклад за резултатите от този одит, който обхваща ударното усвояване на пари по общинските мерки през 2015 г. Вицепремиерът Томислав Дончев отговори уклончиво, че няма информация за санкция в такъв зловещ размер и че отказва да коментира страхове и слухове.

Налагането на финансова корекция в размер от 250 млн. евро ще е абсолютен рекорд, ако се случи. Досега на България бяха наложени две плоски корекции - по програма "Околна среда" и по програма "Развитие на регионите". Корекцията при ОПОС бе в размер на 152.9 млн. лв. и възлизаше на 9.5% от проверени 239 договора. По ОПРР бе наложена плоска корекция за близо 133 млн. лв. И двете наказания бяха за сметка на бюджета, защото се приема, че нарушенията при тях са със системен характер и бенефициентите не следва да носят вина. Особеното е, че все пак хазната не загуби финансов ресурс от ЕС, тъй като предвидените за проблемните проекти пари бяха пренасочени към други проекти.