Балцерович: Ако хората живеят повече, те трябва да работят повече
Балцерович: Ако хората живеят повече, те трябва да работят повече / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Икономическо престъпление е в ситуация на валутен борд да няма гъвкав пазар на труда. Това заяви проф. Лешек Балцерович по време на публична лекция. По думите му в България пазарът на труда е гъвкав и трябва да се запази такъв. Финансистът препоръча увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на публичните разходи.

„Ако хората живеят повече, те трябва да работят повече. Това ще помогне за решаване на проблемите на публичните финанси и в същото време ще се увеличи работната сила. Това е т.нар. win-win стратегия – от която се печели два пъти. Ако страни като България и Полша имат по-ниска възраст за пенсиониране, те могат да я увеличат. В Холандия не могат да го направят, защото там хората се пенсионират на 65 г. Ние трябва да премахнем и дискриминацията на слабия мъжки пол. Ние живеем по-малко, тогава защо жените трябва да се пенсионират по-рано”, попита Балцерович.

Проф. Лешек Балцерович обърна внимание на кредитния бум и в САЩ, и в други страни. Според него още в периода преди кризата е трябвало да се видят първите сигнали, че добрите времена ще доведат до проблеми. „Кредитирането е като карането на автомобил. Има ограничения на скоростта и те трябва да се спазват”, допълни Балцерович.

Според него в Европа е нужен истински капитализъм, защото още в много страни има бизнесмени, които са свързани с властта и така се опитват да ограничат конкуренцията.

„Фискалните кризи във всеки режим, включително и на западния капитализъм, се дължат на политиците. Но в демокрацията политиката се дължи на избирателите. Така че в тези страни, ако изберат политиката на Дядо Коледа това е много опасно. Никога не избирайте Дядо Коледа. Много е приятно да получавате подаръци, но всъщност в политиката няма безплатен обяд. Вие го плащате по-късно. И цената е кризата”, каза той.

Балцерович коментира, че корените на настоящата глобална криза са в грешните публични интервенции. Един от най-добрите примери е спасяването на големите конгломерати – например Лемон Брадърс. Проф. Балцерович заяви, че настоящата криза започнала в САЩ и решенията, които вземат в Америка, повлияват целия свят. Грешките на САЩ обаче не се плащат от самите американци, а от останалия свят, допълни финансистът.