9 удара със сатър...за адвокатка
9 удара със сатър...за адвокатка / netinfo

Тази афера е изпълнена с повече мистерия, отколкото друг път. В деня, когато Софийският окръжен военен съд постанови бившият главен прокурор Никола Филчев да бъде доведен принудително под конвой в съдебната зала по делото “Бръмбаргейт”, се гледа още едно знаково дело, свързвано през годините с името на Филчев – за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

На 26 срещу 27 февруари 2000 г. една ямболска адвокатка е убита в София. 6 години по-късно, макар и делото все пак да стигна до съд, продължава да е пълна мистерията около това кой уби зверски тази 30-годишна жена с 9 удара със сатър, била ли е наистина толкова близка с бившия главен прокурор Никола Филчев, как се преплитат имената на други висши прокурори – убития Николай Колев и Руско Карагогов, и ще разберем ли някога истината за това дело.

Вчера бе поредното заседание на Софийския градски съд по делото. Това е едно от от най-мистериозните и одумвани престъпления, извършени през последните десетина години. Дали то ще бъде ревизирано – бе най-често задаваният въпрос на новия главен прокурор при встъпването му в длъжност. Това е причината да си зададем отново въпросите по него, макар и някои от основните действащи лица вече да не са между живите. И тъй като от самото си начало делото е дълбоко засекретено от прокуратурата, ясните и неясни факти можем да припомним само по публикациите в медиите за тези 6 години.

Ямболската адвокатка Надежда Георгиева бе открита в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. Три години и половина след убийството делото влезе в съда, но мистериите около него, вместо да намаляват, стават все повече и повече.

Надежда Георгиева е била дългогодишна адвокатка на ямболската "Стара изба". Според публикации през 1996 г. Николай Колев се е намесил в приватизационна сделка на собствениците на “Стара изба” за един от най-реномираните български винпроми - "Вини-Сливен". Сделката е спряна един час преди окончателната благословия на Агенцията по приватизация от друг прокурор Руско Карагогов. Според ямболци, става дума за около 50 000 долара комисиона.

През декември 1999 г. 30-годишната Надежда Георгиева напуска Ямбол и тогавашния си работодател – Орлин Аврамов, чийто доверен адвокат е в продължение на години и се установява в София и започва работа при Алексей Петров. Два месеца по-късно - на 28 февруари 2000 г., тя е открита в апартамента си (на ул. "Хайдушка гора" в столичния квартал "Стрелбище") зверски заклана. Уточнено е, че тя е убита поне два дни преди трупът й да бъде открит.

При първоначалния оглед е установено, че главата на жертвата е почти разполовена с кухненски сатър, нанесени са общо 9 удара отзад по главата и раменете, като оръжието на престъплението не е намерено и до момента. Смята се, че това е бил кухненският сатър, който липсвал от апартамента. Тялото е престояло два дни покрито с одеяла, а до него работил калорифер, нажежен до червено, което ускорява разлагането и прави неясен момента на убийството.

Сред изчезналите вещи на убитата са адвокатската й чанта, мобилният й телефон и електронният й бележник. Заличаването на следите от престъплението е извършено професионално - никъде не са открити чужди отпечатъци от пръсти или вещи, не са намерени косми или влакна от дрехи, които биха могли да насочат във вярната посока.

Но да припомним друг епизод: година по-късно, на 31 май 2001 г. в Ямбол се разиграва полицейски екшън. Надвечер в местната винарна "Стара изба 1924" се изсипват 60 тежковъоръжени командоси. Няколко часа във винарната и "прилежащата" й конна база върви обиск, какъвто в Ямбол не помнят. Заварените десетина-петнайсет човека са натръшкани на земята, някои от тях са оковани с белезници. Официалното обяснение е, че се търсят оръжие, боеприпаси и наркотици. След близо 4-часов тараш нищо такова не е открито.

Три дни по-късно собствениците на винарната дават пресконференция в София, на която публично оповестяват полицейския произвол. Няколко дни преди ямболския "десант" Върховният административен съд възстанови на работа скандалния прокурор и бивш доверен човек на Филчев - Николай Колев. Веднага след акцията той е привлечен като обвиняем за убийството на адвокатката.

За десет месеца по делото не е разследвано нищо. Не е назначена съдебномедицинска експертиза по писмени данни, която да отговори на няколко въпроса, сред които: с какво точно е заклана Георгиева, на какво разстояние е бил убиецът от жертвата, била ли е доведена Георгиева до безпомощно състояние или е оказала съпротива. Не са правени експертизи на отпечатъците от пръсти, открити върху една чаша в мивката (с която някой е пил кока кола) и върху пластмасова купа с пуканки, и не е изяснено кога са оставени тези отпечатъци (непосредствено преди убийството или по-рано), от кого са и има ли той алиби за времето на убийството.

Не са проведени очни ставки, не са разпитани свидетели, не са проверени факти от показанията на други свидетели. Седмица след убийството мобилният телефон на Георгиева е намерен у човек, който е привлечен като свидетел. В показанията си той е описал човека, който му е дал мобилния телефон. Никой обаче не е правил фоторобот и не го е издирвал. Никой не е изискал също така и разпечатка от "Мобилтел", за да се проследят както разговорите на Георгиева през последните два месеца от живота й другите - водени от телефона след убийството й.

През тези десет месеца не е направена нито съдебномедицинска, нито ДНК-експертиза на основното доказателство - потника, намерен в пералнята на Орлин Аврамов, върху който имало "червеникаво зацапване", по-късно установено като капка кръв от убитата. Орлин Аврамов е арестуван като основен заподозрян.

В края на февруари 2001 г. към делото е "приобщен" като свидетел прокурорът от ВКП Руско Карагогов. Малко по-късно става ясно, че срещу другия участник в приватизационната драма - Николай Колев, е образувано следствие за незаконно притежаване на оръжие. Няколко дни след това Николай Колев прави скандалното интервю, а през април пенсионират следователя по делото Илия Илиев.

В началото на май 2001 г. Николай Колев дава още едно интервю, в което лаконично обобщава: войната на главния прокурор срещу мен продължава. Някъде по това време Орлин Аврамов напуска следствения арест под парична гаранция в размер на 1000 лв., а срещу дотогавашния спецследовател по делото е повдигнато обвинение, че поддържал нерегламентирани контакти със заподозрени.

На 29 октомври 2001 г. се чу, че главният прокурор Никола Филчев лично е занесъл в Словакия искане за екстрадицията на Пламен Калайджиев, който вече е бил обвинен за убийството на ямболската адвокатка. Той е съпруг на Димитрина Калайджиева, бивша секретарка на Николай Колев. По това време вече Калайджиеви са напуснали България към Лондон.

Една от загадките, които очакват отговор с присъдата по делото, е мястото на бившия военен прокурор Николай Колев в кървавия пъзел. На 15 май 2001 г. той подава жалба до Висшя съдебен съвет, че Богдан Карайотов е провел 12-часов разпит на Орлин Аврамов, по време на който Аврамов е трябвало да "признае", че именно Николай Колев е поръчал убийството на Надежда Георгиева.

На 30 май 2001 г. Николай Колев изпраща сигнал до тогавашния министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, че е на път да стане жертва на заговор и предстои да бъде арестуван "с подхвърлени наркотици или други предмети", и че в провокацията са ангажирани служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. На следващия ден баретите действително нахлуват в “Стара изба” – Ямбол и търсят скрити там от Николай Колев наркотици. А на 23 юни същата година прокурорът Колев наистина е арестуван от барети заради дрога и оръжие.

Делото за убийството на Надежда Георгиева е първото, което влиза в съда по искане на един от обвиняемите. През юни 2003 г. Орлин Аврамов се възползва от току-що приетия текст от НПК, че ако от повдигане на обвинението са изтекли повече от две години, обвиняемият може да поиска делото му да бъде разгледано от съда.

За първи път Орлин Аврамов проговаря за това дело. Разказът му може да чуете в първия прикрепен файл

53-ма са свидетелите. Прокурорът Руско Карагогов е разпитван на предварителното производство, но кой знае защо изваден от списъка на свидетелите пред съда. В списъка е семейството на убитата - бащата Костадин Георгиев, майката Вяра и сестрата Маргарита. Тримата са граждански ищци по делото и са внесли иск от 200 000 лв. Сред свидетелите са още Алексей Петров, който даде показания на предишното съдебно заседание, сестрата на покойната "винена царица" от зората на демокрацията Роза Георгиева - Донка Митева, синът й Андрей Янев, съсобственикът на "Стара изба" Недялко Христов, бившият шеф на Прокуратурата на въоръжените сили Емил Карамфилов.

Съпругата на Николай Колев – Нанка Колева, също прокурор, е отказала да свидетелства. Очаква се като свидетели да бъдат разпитани още висшите прокурори Малена Филипова и Николай Ганчев. Подсъдимата Димитрина Калайджиева обаче продължава да си е в Лондон и даже е в процедура по получаване на британско гражданство.

Адвокатът на Орлин Аврамов – Тошко Тенев, също за първи път нарушава мълчанието си. Чуйте какво казва Тошко Тенев във втория прикрепен звуков файл

Всичко това прилича на личностна саморазправа между двама висши прокурори. За отношенията между покойния Николай Колев и главния прокурор Никола Филчев е изписано и изговорено много. До момента делото, макар и зад закритите си врати, не дава отговор за причината на тази прокурорска война между двамата. Както и дали останалите подсъдими имат отношение към нея. Няма отговор и дали причината за убийството не е изказване на адвокатката, че притежава в компютъра си изобличаващи данни за висши прокурори.

Няма отговор и дали са верни твърденията на Едвин Сугарев за твърде близки отношения между Надежда Георгиева и бившия главен прокурор. Изглежда никоя от страните по процеса не се кани да поиска от съда разсекретяване. И въпросът за ревизията на делото засега трябва да почака.

Следващото съдебно заседание е на 27 септември.