Цялостни ремонти на централни булеварди започват във Варна. Строителните дейности стартираха с реконструкцията на „Христо Ботев”, където  ще бъде преасфалстирана пътна настилка с обща площ 25 000 кв. м. и ще бъдат положени нови тротоари и бордюри. Ремонтът е на стойност около 3 млн. лв, като парите идват от общинския бюджет, обяви кметът Иван Портних, който присъства на първата копка.

Следващата седмица започва подмяна на подземните комуникации по „Мария Луиза“, а третият булевард, който ще бъде преасфалтиран, е „Осми приморски полк“. Строителствот трябва да приключи до началото на летния сезон през юни, като в отсечките ще бъде въведена временна организация на движението.

„Ремонтите ще предизвикат затруднения за трафика, но е важно да си решим тези въпроси веднъж завинаги и да спре това перманентно кърпене на дупки, което се оказа крайно неефективно, понеже не остана здрав асфалт. Това е пилеене на пари, което трябва да се прекрати“, коментира Портних.

По проекта за интегриран градски транспорт до края на годината предстоят реконструкции и на булевардите „3 март“, „Константин и Фружин“ и „Янош Хуняди“, като последният може да бъде разширен с две ленти. Същото разширение се обмисля и за бул. „Мария Луиза“, където  в момента специалисти извършват замервания. Тротоарите по вече ремонтираната отсечка по „3 март“ ще бъдат разширени, а между блоковете и автобусните спирки  ще бъде изградена пешеходна настилка.



Общината е възложила подмяна на тротоари за 1 млн. лв., като строителните дейности ще започват приоритетно в районите с детски градини и училища.

„В средата на годината вероятно Варна ще получи покана да представи проектите си по програма „Регионално развитие“ и сега работим по проектирането, за да имаме готовност. През следващия програмен период градът може да усвои 100 млн. лв., като средствата ще бъдат насочени приоритено за подобряване на инфраструктурата в централната част. След приключването на ремонтите на централните булеварди, основните пътни артерии ще бъдат оправени и ще се освободи финансов ресурс за малките улички“, каза още Портних.

Кога ще започне ремонта на Аспарухов мост вижте ТУК.