Нови десет жилищни блока ще бъдат санирани в Шумен по Националната програма на енергийна ефективност, обяви зам.-кметът по строителството в община Шумен инж. Боян Тодоров.  В момента тече тръжната процедура по избор на изпълнител на строително-монтажните дейности.
 


Предстои да започне работа по реновиране на сградите на бул. “Славянски” №7,  ул. “Хр. Смирненски” №15, ул. “Патлейна” №6, ул. Неофит Рилски” №6, ул. “Милан Борисов” №15, ул. “Средна гора” №7, бл.5,, бул. “Симеон Велики” №67,  ул. “Съединение” №83, ул. “Ген. Столетов” №27, вх.1 и вх.2, ул. “Петър Берон” №2.

До момента с издадени разрешителни за ползване и въведени в експлоатация след саниране са четири жилищни сгради в Шумен. С нов облик са блоковете на ул. “Софийско шосе” №22, на ул. “Ген. Скобелев” №44, на ул. “Тича” №16 и ул. “Ришки проход” №20. Общата стойност на извършените ремонти дейности по тези четири блока е 5 643 040 лева с ДДС.

От Общината са подготвили брошура, с която да разясняват как да се ползват апартаментите след санирането. Така например на собствениците ще бъде обяснено, че когато готвят, трябва да проветряват, за да няма влага в стаите, обясни директорът на дирекция „Устройство на територията" Валентина Йорданова.

Подобна бележка - как да се ползва вратата, вече има на един от новите блокове.

Димитър Димитров живее на 2 етаж в блока на ул. "Софийско шосе". Неговият дом е 60 квадрата и е изцяло южен. Мъжът се хвали, че веднага се е усетила повече топлина. Сякаш и шумът е по-малко, казва Димитър Димитров. На блока отнело съвсем малко, за да се сдобият с всички нужни документи, за да участват в програмата. После изчакали около година. Заслужаваше си, казва той и допълва, че дори прахът и шумът по време на строителните работи не са помрачили впечатлението му.

Негова съседка от първия етаж също сподели приятни впечатления - както за по-висока температура в северната част на апартамента, така и за по-хладни помещения в южната. 



В блока до тях -  ул. "Софийско шосе" 20, обаче нямали такъв сговор. Заради отсъствие на съседи и несъгласие не успели да съберат нужните подписи и така останали встрани от процедурата. 

 

Завършени са строително-монтажните работи и по други четири сгради, които очакват подписването на акт №15. Това са сградите на ул. “Васил Друмев” №8, ул. “Любен Каравелов” №22, ул. “Марица” №47/1, 2 и 3 и на ул. “Родопи” №26.

По осем сгради в момента също се извършват строителни работи. Това са блоковете на бул. „Симеон Велики“ №12, бул. „Симеон Велики“ №69,
ул. „Цар Освободител“ №3 – за този блок процедурата е в процес на приключване, тъй като има обжалвания, посочи Боян Тодоров. Останалите сгради са на ул. „Одрин“ № 14, ул. „Софийско шосе“ № 12, ул. „Цар Освободител“ №12, ул. „Цар Освободител“ №6 и Ул. „Перуника“ №2 и №16

Докъде стигна безплатното саниране в Шумен? 

Общо 27 са сдруженията на собствениците, които са одобрени за работа по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до този момент. За 17 от тях сумата е 17 641 596 лева с ДДС. Очаква се всички те да бъдат завършени до края на тази година. За останалите 10 блока, за които в момента тече процедурата за избор на изпълнител, приблизителната сума е осем милиона лева с ДДС.
 
Още 24 сдружения са подали документи и очакват одобрение от Българската банка за развитие. След като получат финансиране, ще се пристъпи към обявяване на обществените поръчки.


 За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.