Днешният голям български празник стана повод за редица емоционални постове на българските политици. Ето какво написаха и пожелаха те:

Президентът Румен Радев:


Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни. Това заяви президентът Румен Радев.

“24 май отново ни събира вдъхновени от примера, водени от нашия народ с корени, но и бъдеще”, каза Радев в словото си по случай празника на българската азбука и култура.

Държавният глава припомни, че има книги, които могат да наелектрезират един народ. Сред тях са „История славянобългарска“ и „Рибният буквар“. „Нашите предци благодарение на тези първи книги съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции“, добави Радев. 

Той подчерта, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени и изследователи. Така той коментира създалата се ситуация в последните дни, при които родните университети заплашиха, че няма да отворят врати, ако не получат достойно финансиране. „Бяхме изправени пред ситуация нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния призив за бъдещето на българската наука и образование и ще потърсим устойчиви решения“, призова президентът.

Той припомни и думите на големия български просветител Григор Пърличев, че „учението крепи царството“. „Нека помним, че достойнството на едно общество е в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, каза Радев.

Министърът на образованието Галин Цоков

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник! Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни…

24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни.

24 май е денят на светите братя Кирил и Методий и тяхното наследство. Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света.

Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит.

Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, не само не намалява във времето, но и дава истинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи вече над 120 години, изразява по уникален начин историята на българската писменост и жаждата на народа за знание и просвещение.

И днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра.

Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата – учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата

„Напред! Науката е слънце!“ е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български.

Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца.

Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни!

Днес българските талантливи млади хора продължават да прославят страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на международни класации и движат ключови технологични сектори, а хилядите български учители все толкова родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията ценността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното знание с изискванията на новото време, българските семейства издигат образованието като най-висша ценност, за да може да просперира страната ни.

Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце.

Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото,
Поклон пред всички вас – съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България!

Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура. Защото България го заслужава! Честит празник!

Премиерът Димитър Главчев:

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура. Това написа служебният премиер Димитър Главчев във Facebook. 

„Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря“, призова той. 

„На 24 май почитаме и прославяме делото на първоучителите св. св. Кирил и Методий и последователите им. Тяхната мисия полага устоите на българските светли бъднини, възпети в химна на просвещението „Върви, народе възродени“, се посочва на Facebook страницата на Министерския съвет.

Този обичан от всички празник е повод да се гордеем, че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека благодарим още веднъж на българските учители, преподаватели и културни дейци, че дават най-доброто от себе си, за да не угасва никога пламъкът на познанието, пише в поздравлението на служебния кабинет. 

„Буквите са вечни, така както е вечен стремежът ни да образоваме децата си, да предадем опита и научените уроци на следващите поколения. Нека ценим и пазим книжовността, която историята е доказала, че е здрав щит, с който преодоляваме изпитанията на времето. За да пребъде България!“, посочват на фейсбук страницата. 

24 май е чудесен повод да купим и подарим книга, посочват още от служебното правителство. 

По повод протеста на ректорите на университети служебният премиер каза пред журналисти днес, че има двете постановления, които са подобрили възнагражденията на целия академичен състав, на администрацията, на докторантите. 80 милиона лева бяха отпуснати по техните искания, каза Главчев. 

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота, каза в приветствието си за празника служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Кметът на София Васил Терзиев:

24 май е свързан със стремежа на всички да имаме просветено общество, да ценим традициите, да уважаваме учителите, да обичаме книгите. Това каза кметът на София Васил Терзиев по NOVA по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Любовта към знанието трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. Всички ние трябва да имаме отговорност и да им върнем желанието за търсене на знанието, да обичат книгите“, посочи кметът. Той допълни, че всяка вечер чете. В училище е бил отличник, а любимите му предмети са били Математика и Физика. „Една торба ключове“ на Цончо Родев е любимата му книга. 
 

Обиколките по училищата ме срещнаха с много будни деца, децата ни са добри, учителите си вършат работата, каза още Терзиев. Но ако искаме да се променят нещата към по-добро, трябва да сложим учителите на пиедестал и да променим целия образователен процес – на какво учим децата, отбеляза той. 

Една нация без образование и култура няма бъдеще, смята кметът на София. Увеличихме заплатите на културните дейци, заделихме повече средства за култура, допълни той.  

България чества днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Facebook по повод 24 май.

„За мен най-хубавият и български празник е 24 май“, допълни Борисов. 



Делян Пеевски – председател на ДПС

Честит да е и светъл 24 май - Денят на книжовността, българската писменост, просвета и култура. 
 
Поклон пред великото дело на Св. Св. Кирил и Методий, пред неуморните усилия на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация. 
 
С пожелания за мир и благоденствие, да възпитаваме децата си с любов към род и Родина, към знание и познание с повече национална гордост и самочувствие!
 
И заедно с хората да направим България просперираща държава, в която народът преуспява. Честит празник!

Деница Сачева, ГЕРБ–СДС

"Начинът, по който се отнасяме към думите, предопределя начина, по който живеем", написа навръх 24 май кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева във Facebook.

"Историята помни с омерзение онези публични лица, които ги ползват за заблуждаване и за прикриване на липсата на морал и добри намерения. Когато разделенията са прекалено големи, именно думите трябва да служат за справедлива защита и обяснение на истината, с които едновременно да се предпазваме от омразата и с удвоени усилия да изграждаме мостовете, които други се опитват да изгорят", добавя Сачева и пише:

"Българската кирилица е преработен вариант на глаголицата, създадена по времето на цар Симеон Велики за нуждите на българската държава и българската църква, за да ни научи на държавност, на вяра, на човеколюбие, емпатия и взаимопомощ. Затова не бива да допускаме да бъдем отдалечавани от нейния смисъл. Поради своята универсалност и ролята на българите като разпространители на култура и християнска религия българската азбука е приета от много славянски и други народи, а българските глаголически и кирилски преводи на християнски текстове се разпространяват из целия, а не само в славянския свят".

В заключение тя честити днешния празник на последователите си в мрежата.



„24 май е повод за гордост за всички нас, които уважаваме, пазим и ценим както българския език, така и силата на знанието“. Това написа служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във Facebook. Той честити Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 



Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

Честит празник на славянската писменост, българската просвета и култура. Честит празник на всички будни българи. Това написа в профила си във Facebook лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.



Нека не забравяме никога, "че и ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат", пише още той.

България чества днес Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов

"Днес, 24 май, е денят, в който ние, българите, можем и трябва да забравим за ден проблемите. Днес ние, като нация, трябва да погледнем гордо към останалите народи, защото днес честваме не само деня на българската азбука, просвета и култура, а честваме и световния културен принос на България".

Това се посочва в пост на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов във Фейсбук.

Той отбелязва, че ние, българите, създаваме една от трите наднационални азбуки, които формират европейската цивилизация.

По думите му българите, чрез българската азбука, даваме достъп на руския, сръбския и другите славянски народи до европейска християнска Европа и сме един от малкото народи-съзидатели на съвременния културен свят.

Затова гордейте се, българи, добавя Трифонов и честити празника.



Лидерът на БСП Корнелия Нинова 

"Честит празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Поклон пред светите братя Кирил и Методий, дали светлина и бъднина на славянските народи. Учители, благодарим.Българи, нека се гордеем с нашия принос в световната цивилизация. 23 държави и над 250 милиона души си служат с кирилицата", написа Нинова във Фейсбук. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня