Официалната програма в празничния 24 май ще започне с традиционното празнично шествие. Това съобщават от Столична община на сайта си.

То тръгва в 10:30 ч. от площада пред Националния археологическия музей, продължава по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, за да стигне до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където пред паметника на Светите братя в 11:00 ч. започва тържествената церемония. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева. Тържествено слово за празника ще произнесе философът и писател Тони Николов. Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта. 

В 10.30 часа пред сградата на президентската институция държавният глава Румен Радев ще се присъедини към тържественото шествие по повод празника. От 11.00 часа президентът ще участва в официалната церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя. От 11.40 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ президентът ще разгледа документалната изложба „Непознатият „Рибен буквар“, посветена на 200-годишнината от издаването на първия български светски буквар на д-р Петър Берон.

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


На 24 май премиерът ще се включи в шествието, което тръгва в 10.30 часа от Министерството на образованието и науката. В 11 часа министър-председателят Главчев ще присъства на тържествения водосвет пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

От 18.30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май Столичната община обявява ВХОД СВОБОДЕН в общинските музеи и галерии: Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, както и в Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" № 1, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика. 

Инициатива „Да поЧетем“ ще преобрази на 24 май площад „Славейков“ в нестандартна културна сцена. От 11:00 ч. до 20:00 ч. богатата програма от литературни, образователни и културни събития ще представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество. Откъси от емблематични български произведения ще озвучат площада, красиво прочетени от любими актьори, ще се проведе детска надпревара по четене с разбиране, ще има срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, артинсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки, творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество. Пълната програма вижте на https://www.facebook.com/events/1496638950925361.

В празничния ден в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина може да бъде разгледана изложбата "Петър Берон. 200 години от издаването на "Рибния буквар". Изложбата е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките. Изложбата представя първото издание на "Буквар с различни поучения" от 1824 г., известен като "Рибен буквар", както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в Централната библиотека на БАН. Специално място е отделено на останалите четири издания преди Освобождението, предоставени от Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 

В Галерия на открито в градина "Кристал“ е представена изложбата "Южнославянски кописти и скриптори от XIV век". Тя запознава с процеса на създаване на ръкописната книга, с науката, която изучава писмото – палеографията, както и с осем български и осем сръбски кописти, оставили имената си в ръкописите. Изложбата е част на изследователски проект, разработван от Кирило-Методиевския научен център при БАН в сътрудничество с Института по математика и информатика при БАН, в който участват дванадесет учени от България, Сърбия и Италия. 

На 24 май през целия ден Столичната библиотека организира празнична програма: „Литературният музей „Бележити българи“ – Екскурзионните обиколки са безплатни, с начални часове – 12:00; 14:00. Водещ – Таня Томова, зав.-сектор „Краезнание и книжовно наследство“ в Библиотеката; Пред Столична библиотека ще бъде представено специалното издание на традиционната съботна инициатива на Детския център „Часът на приказката“ с акцент – известни книги за делото на Св. св. Кирил и Методий, а вокална група към ЦДГ „Брезичка“ ще изпълни любими детски песни на български автори. Пред Столична библиотека ще бъде изложена фотодокументалната тематична експозиция „Първоучителите“, представяща в оригинални постери икони на Св. Св. Кирил и Методий от различни църкви и манастири в България, както и великото дело на двамата братя и техните ученици. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня