Започва кампания за възстановяване на народното читалище „Надежда-1927” в село Белокопитово. Тя е подета от кмета на селото Алекси Чолаков.

Читалището е създадено на 25 септември 1927 година. Хората от селото разказват, че тук е кипял богат читалищен живот.  Прожектирали са се филми, имало е изяви на самодейни колективи, библиотеката е обслужвала много читатели, провеждали са се интересни читалищни мероприятия. За целта се е използвала сградата на читалището, която е построена през 1959 година.  Тя представлява масивна двуетажна сграда и има обособени: голям киносалон със сцена и балкон, на втория етаж се е помещавала библиотеката, на първия етаж има и още две по-малки зали за културни мероприятия.

Постепенно обаче, в последните около 20 години, читалищната дейност замира, като успоредно с това и стопанисването на сградата е занемарено. Хората от селото си спомнят за хубавите мигове, прекарани в читалището и имат огромно желание за възстановяване дейността му. Ето защо бяха направени необходимите действия за възстановяване на читалищната дейност. 

Сградата на читалището е строена преди повече от 50 години и не са извършвани ремонти до сега. В нея липсват канализация и водоснабдяване, затова няма и обособени сервизни помещения. В момента тя е в окаяно състояние – както външната фасада, така и вътрешните помещения. Прозорците са изпочупени; има паднала мазилка; всички столове в кинозалата са изкъртени, като повечето от тях липсват, подът й е разрушен. Помещението на втория етаж, предвидено за библиотека, е в окаян вид – гипсовият таван е паднал, мазилката на стените също е олющена и пада. Поне библиотечният фонд – около 1500 книги са преместени в една от стаите на кметството. Има разбити и липсващи врати, входната врата също не е в добро състояние. Другите две зали на първия етаж също не са в добро състояние.  

Според кмета, хората от селото имат голямо желание да бъде възстановена сградата на читалището, тъй като имат чудесни спомени за преживяното детство и прекрасните мероприятия, които са се провеждали в читалището. Ето защо, първите дарения на средства бяха на лица от селото, но те за съжаление не са достатъчни за такава голяма възстановителна работа по сградата.

През лятото на 2016 г., с любезната помощ на Фикрет Индже е извършен частичен ремонт на покрива на сградата,  с което са спрени  всички течове и по-нататъшно й разрушаване.

През месец март 2017 г., също със средства, дарени от спонсор, са поставени нови прозорци на залата на втория етаж.

Сградата на читалището се нуждае още от редица ремонти работи – започвайки от фасадата – основите да бъдат подсилени, да бъдат сменени улуците и водосточните тръби, да бъде извършено външно шпакловане и боядисване. Вътре в сградата – да бъдат сменени и останалите прозорци, където липсват врати – да бъдат възстановени, входната врата също да бъде подменена. Подовите настилки – където са разрушени, да се възстановят. Да бъде водоснабдена сградата, да се направи канализация и да се обособят сервизни помещения, които въобще липсват. Вътрешната ел. инсталация също да бъде подменена. След като бъдат извършени гореизброените ремонти, за нормалното функциониране на читалището, трябва да се направи и вътрешно обзавеждане. Желанието на читалищното ръководство е да се възстанови и да започне да функционира и библиотеката. Не на последно място, е необходимо да се изработи и монтира лого на читалището.

Мощна подкрепа за възстановяване на читалището и библиотеката в селото са поели партньорство от Шуменски университет, УНСС, Съюз на учените в България, секция „Социологически науки”, Институт за изследване на знанието на БАН, Жителите на блок 376 в кв. „Младост” – 3, гр. София;
 
Партньорите от посочените институции се ангажират да набавят главно книги.
 
Алекси Чолаков – Председател на читалището – 0895746074, e-mail: nadejda_belokopitovo@abv.bg, IBAN - BG66TTBB94001527528911 SOCIETE GENERALE EKSPESSBANK