За трети пореден път магистратите от Пловдивския окръжен съд не дадоха ход на делото срещу лекаря от болница „Пловдив“ Иван Димитров, който в нощта срещу втори март миналата година, застреля криминално проявения Жоро Джевизов от Столипиново, след като мъжът от ромски произход влязъл в гаража на доктора, за да краде.

Продължава делото срещу лекаря, застрелял крадец в дома си в Пловдив

Причината - жената, с която Плъха живеел на семейни начала, не присъстваше на заседанието, нямаше го и нейния адвокат. Д-р Димитров  отново благодари на колегите си за подкрепата на колегите си, а секретарят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев заяви, че Димитров  е действал адекватно в ситуация на самозащита.

Пловдивчани поискаха по-лека присъда за лекаря, застрелял крадец в дома си

Майката на убития, Златка Атанасова, заяви, че е недоволна от отлагането на делото и иска максимална присъда за убиеца на сина ѝ.  Бащата на Плъха пък се оплака, че жената на сина му е избягала и е изоставила двете си деца на неговите плещи.

Отложиха делото за убийството на Жоро Плъха, роднини поискаха 300 000 кръвнина

По думите на адвокат Красимир Елдъров - защитник на семейството на убития Джевизов, делото ще бъде отлагано докато бъдат реализирани правата на лицата, които имат право да се явяват. 

Срещу него има повдигнати две обвинения. Едното е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, а другото е за незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. По първото обвинение, предвиденото в закона наказание е до 5 години, а по второто - от 2 до 8 години.

Медици подкрепят доктора от Пловдив, застрелял крадец в гаража си

Припомням, че хиляди хора излязоха на няколко последователни протеста в защита на д-р Димитров с искания за промяна в законодателството, които да осигурят сигурност и безопасност на хората в собствените им домове.

Освен това, лекарят получи голяма обществена подкрепа и от публични личности и юристи.