На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри стрелба в белградското основно училище „Владислав Рибникар“. Девет деца и охранител загинаха, а още няколко ученици и учителка по история бяха ранени. Днес сърбите се събират пред училището, за да почетат паметта на загиналите, а сръбските медии припомнят трагедията и разказват какво се случва една година по-късно.

Денят, в който всичко спря

„Когато дойдоха за първи път в Рибникар като първолаци, те бяха любопитни и горди, че тръгват на училище. Тогава им обещахме, че ще ги обучаваме и ще ги научим. Обещахме им, че ще ги изпратим от Рибникар като тийнейджъри – сигурни, свободни и готови за това, което ги очаква в живота. Обещахме им, че ще ги пазим. Наистина ги обучавахме. И ги пазехме. Но не ги опазихме. Простете ни, че не успяхме да изпълним даденото обещание“, пише в сайта на училището.

Новината за стрелба в училището, намиращо се в центъра на сръбската столица Белград, бързо достига до гражданите на 3 май 2023 г., а родители и приятели на учащите се събират отпред, за да разберат какво се случва. За съжаление някои родители са изправени пред новината, че детето им е мъртво. 

Входът на училището се превръща в пункт за събиране на гражданите в следващите дни – там те отдават почит, палят свещи, оставят цветя, играчки и послания за загиналите. Медиите в региона и по света прекъсват редовните си програми и съобщават за събитието. Обществото е в шок, а на следващата вечер, между 4 и 5 май, има още една масова стрелба в села близо до Младеновац. Загиват още девет младежи, сред които и двама непълнолетни. 

Днес гражданите се завръщат пред вратите на ОУ „Владислав Рибникар“, за да изразят своята печал и почит към загиналите там преди година. Прозорците и фасадата на сградата са покрити с бял плат с изрисувани сини птици, а на входа е окачен „воал на скръбта“, на който са изписани имената на жертвите, отбелязва сръбската редакция на Радио Свободна Европа.
Сръбският президент Александър Вучич положи цветя в училището.

„Преди точно година е съмнало последното утро за нашите девет ангели и човека, който ги е пазил и се е грижел за тях като баща. Мина година от незапомнената трагедия, която остави неизлечим белег върху душата на цялата планета, но не преминават болката, шокът и безмерната тъга“, написа Вучич в Инстаграм профила си и допълни, че остава празнина, но и страшно напомняне за цялото общество да пазим с всички сили децата си от всяко зло, опасност и заплаха. „Техните мечти ни задължават, както и всичко това, което можеха да бъдат. Ще направим всичко, за да се вдигнем след този ужас, който ни застигна. Искрени съболезнования и най-дълбоко съчувствие към семействата на убитите. Нека почиват в мир“.
 

Сръбските медии отбелязаха годишнината от трагичното събитие като прекъснаха редовните си програми в 8:41 ч., когато К. К. е открил стрелбата. Екраните на телевизорите останаха черни за една минута, посочва сръбската национална телевизия РТС. В същото време бе пусната и сирена. Улиците около училището, означени като „Пространство на тишината“, са затворени за движение в рамките на целодневния помен, озаглавен „Пробуждане“.

Какво се случва година по-късно

След като К. К. стреля по съучениците и учителите си в училище с пистолета на баща си, той се обажда в полицията и се предава. Той не изразява съжаление за извършеното, но тъй като е малолетен, не подлежи на съд. Изпратен е в психиатрично заведение. 

Майката и бащата на детето бяха арестувани, Върховният съд в Белград потвърди обвинението срещу тях през ноември 2023 г., а съдебният процес започна през януари 2024 г. Бащата Владимир Кецманович е обвинен, че е извършил тежко престъпление срещу общата сигурност, че не е съхранявал според законовите разпоредби оръжие и боеприпаси, както и че е обучавал сина си да си служи с оръжие. По една от използваните при стрелбата сачми е намерено и ДНК на майката на детето Миляна Кецманович, както и на собственика Р. И. и инструктора по стрелба Н. М. в клуб по стрелба. Те са обвинени в лъжесвидетелстване при разпит.

Семействата на пострадалите, както и някои от ранените съдят родителите на К. К. за нанесена нематериална щета. Води се дело на основата на 27 обвинения от членове на семействата на загиналите. Обвинение е повдигнато и от едно от ранените деца.

„Ако някой ми беше обърнал внимание, включително и от училището, щях да реагирам и щях да направя всичко да предотвратя тази трагедия – ако знаех какво му е в главата“, каза Владимир Кецманович при изслушването по делото на основата на 27 обвинения от семействата. Той посочи, че не разбира какво се е случило със сина му, за да застреля толкова много деца. По думите му той е мъртъв след 3 май миналата година, но единствената причина да се защитава в съда е дъщеря му, сестрата на К. К.

Прокуратурата предлага максимална присъда за бащата – 12 години. Предлага две години и половина затвор за майката. По три години затвор е предложението за собственика и инструктора от клуба по стрелба.

Сръбското правителство предприе миналата година кампания за събиране на лични оръжия от гражданите, като събра около 80 000 единици оръжие и боеприпаси; основно училище „Владислав Рибникар“ беше обновено; опозицията организира множество масови протести под надслов „Сърбия срещу насилието“; в сръбските училища бяха въведени повече мерки за сигурност. Въпреки обществените реакции и предприетите мерки обаче масовата стрелба в Белград, отнела живота на няколко деца, остава една от най-разтърсващите трагедии на Балканите през 2023 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА