Китай изстреля безпилотен космически апарат на почти двумесечна мисия за събиране на проби от повърхността и от скали в далечната страна на Луната, предаде Ройтерс.

Сондата "Чанъе-6" пое към естествения спътник на Земята на борда на най-голямата китайска ракета носител "Чанчжън" (Лонг марч, Великият поход) от космодрума Вънчан, на южната провинция Хайнан.

Апаратът тежи повече от осем тона. Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби - амбициозна цел, която не е постигана от друга страна до момента, отбелязва Ройтерс.

Изстрелването бележи още един етап в лунната и космическа програма на азиатската страна. 


През 2018 г. Китай осъществи първото си безпилотно кацане на далечната страна на Луната с апарата "Чанъе-4".  През 2020 г. на естествения спътник на Земята беше и "Чанъе-5", който се завърна с проби от повърхността й. Тогава Китай стана третата страна след САЩ и бившия СССР, успяла да достави на Земята материал от естествения й спътник. Целта сега са проби от далечната страна на Луната.

На изстрелването днес присъстваха учени, дипломати и служители в космически агенции на Франция, Италия, Пакистан, както и представители на Европейската космическа агенция, които имат полезни товари за изследване на Луната на борда на китайската сонда, отбелязва Ройтерс.

Нито една американска организация не кандидатства за полезен товар на борда на апарата, каза Гъ Пин от Китайското национално космическо управление, цитиран от Ройтерс.

Американско законодателство забранява сътрудничество между Китай и НАСА, припомня Ройтерс.

След като сондата се отдели от ракетата, ще й трябват четири или пет дни, за да достигне орбитата на Луната. В началото на юни е планирано да кацне. 

След като се озове на лунната повърхност, апаратът два дни ще взима около два проби, преди да се върне на Земята. "Чанъе-6" трябва да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова/БТА