Тази година Великден в България ще е белязан от липсата на духовен водач след кончината на патриарх Неофит. Негово Светейшество почина на 13 март след продължително боледуване. Той бе на 78-годишна възраст.

Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

В средата на март месец Светият Синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател. Той ще ръководи софийската епархия и ще отговаря за избора на нов патриарх, който трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца.
 


Именно дядо Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23:30 часа на Велика събота.

На 5 май, Великден, от 11:00 часа Врачанският митрополит ще отслужи вечерня в първия ден на Възкресение Христово - Пасха, в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.


Предвид продължаващите военни действия в Израел Светият Синод реши през тази година да не изпраща делегация до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. На Великден ще се използва огъня, донесен миналата година от Божи гроб.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня