Габровци и гости от страната и чужбина уважиха 40-тия рожден ден на Дома на хумора.  Посетители изпълниха сградата от сутринта, като още в 9 часа имаше чакащи пред вратите на Веселата къща. В късния следобед, в препълнената зала на жирафите, започна официалната част на празника.

 

Директорът на Веселата къща Татяна Цанкова припомни накратко историята на Дома. Тя подчерта, че създаването на Дома на хумора и сатирата е типично габровска инициатива и в основата е габровският дух. „Най-важното е, че Габрово стана средище между Изтока и Запада. Габрово беше градът, в който нямаше желязна завеса. Габрово стана феномен", подчерта  Татяна Цанкова. Домът на хумора да стане по-оживено място, Паркът на смеха да се разшири, да има Детски център, за да могат се обучават децата от малки в смехотерапия , да се възстановят някои неща, които преди са съществували и не просто да оцеляваме, а да сме усмихнатото лице на България, пожела директорът на Веселата къща.

 

Официални гости на събитието бяха кметът на Габрово Таня Христова, главният редактор на в. „Стършел" Михаил Вешим, карикатуристът Ивайло Нинов, дъщерята на Борис Димовски - Валерия, деканът на факултета по изобразително изкуство във ВТУ Желев. Поздравления изпратиха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на  външните работи Николай Младенов.

Оригинален подарък поднесе Общината на Веселата къща. С цялата сериозност на институцията, която представлява кметът бе издал заповед на връх празника на ДХС, по повод рождения му ден и заради заслуженото признание, той да бъде най-първоаприлското място на света.



Според разпоредбата  времето в ДХС трябва да спре на 1 април и всеки следващ ден от годината - единствено и само тук, трябва да бъде 1 април, който трябва да е уникален, весел, празничен, усмихнат и габровски. Неразделна част от заповедта  е вечен календар, в който всеки ден от месеците на годината носи печат, потвърждаващ разпореждането.