Разследващият сайт „Белингкат“ заяви, че е идентифицирал трети заподозрян - офицер от руското военно разузнаване ГРУ - в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предаде Франс прес.

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му
 
„След продължило четири месеца разследване съвместно с партньорите ни "Инсайдър" (Русия) и "Респект" (Чехия), "Белингкат" сега може да разкрие истинската самоличност и предишни деяния на този офицер от ГРУ, който е работел на международно ниво под прикритието на фалшивата самоличност Сергей Вячеславович Федотов“, пише "Белингкат".
 
„Това лице е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от ГРУ, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия“, добавя разследващият сайт, който вече разкри имената на двама заподозрени в отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март 2018 г. в югозападния английски град Солсбъри.
 

Цацаров: Замесен в случая Скрипал агент на ГРУ е бил три пъти в България
 
Според „Белингкат“ третият заподозрян е пристигнал в Лондон на 2 март 2018 г. с полет от Москва, няколко часа преди другите двама заподозрени. На този етап не може да се установи каква е била неговата роля, нито дали той е отишъл в Солсбъри.

 
Британската полиция отказа да потвърди информацията, като подчерта, че разследването продължава.

Трети заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с България

Според „Белингкат“ третият заподозрян може да е свързан и с възможно отравяне в България през 2015 г.

На 28 април от тази година работещият във военнопромишления комплекс бизнесмен Емилиян Гебрев е бил приет в болница, след като колабирал на прием в София. Пострадали също синът му и високопоставен служител на фирмата му.
 
След като прекарал известно време в кома, състоянието на Гебрев се подобрило и той бил изписан месец по-късно, съобщава "Белингкат". Разследващият сайт твърди, че агентът на ГРУ пристигнал в България няколко дни преди тайнственото заболяване на тримата мъже, посочва АФП.
 

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Скрипал
„Белингкат“ отбелязва, че през последните два месеца "руските власти са предприели необичайната мярка да заличат всякакви публични следи от съществуването на Денис Сергеев", както и на другите двама заподозрени в аферата Скрипал.
 
„Тези безпрецедентни мерки вероятно не може да се предприемат без прякото участие на руското държавно ръководство“, смята специализираният в събиране и анализ на информация онлайн сайт.
БТА