Стрелецът е бил свързан с униформена паравоенна група
Заподозреният за нападението срещу министър-председателя на Словашката република, Роберт Фицо, е 71-годишен привърженик на лявата идея.
Според свидетелските показания той първо се развикал на Фицо, като преди това се приближил до него, уж за да се ръкуват. Тогава мъжът, който е назован в словашките медии като Юрай Цинтула, открива стрелбата.

Пенсионерът незабавно е спрян от полицията и е задържан. Фицо е откаран в болница, където лекари се борят за живота му.
 



Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо (СНИМКИ/ВИДЕО)


Задържаният мъж е от град Левице. Медиите в Словакия съобщават, че той имал артистични заложби и пишел поезия. Членувал в ляв литературен клуб и имал и издадени няколко стихосбирки.


Преди 8 години Цинтула работел в охранителна фирма и докато бил на смяна в търговски център самият той е станал жертва на нападение от страна на млад мъж, който действал под въздействието на наркотици.

В това време започнал да събира и подписи за учредяването на политическа партия, която трябвало да се "бори срещу насилието".

През 2016 г. Юрай се запознава с хора от организацията Slovenský branci - униформена паравоенна група, смятани от някои словаци за екстремистка и проруско ориентирани. В своите социални мрежи те представят мъжа като писател и колумнист и публикуват негови текстове. В тях нападателят на премиера Фицо критикува мигрантите, държавата и изразява обществена подкрепа за организацията, която към момента е с преустановена дейност. 
 


Aktuality.sk се свърза със сина на стрелеца, който обяви, че е шокиран от случилото се. Мъжът потвърди, че баща му притежава законно оръжие.

"Нямам абсолютно никаква представа какво е възнамерявал баща ми, какво е планирал, защо се е случило", казва синът. На въпрос дали е таял омраза към премиера Фицо, той отговори: „Ще ви кажа следното – той не е гласувал за него. Това е всичко, което мога да кажа."

Всичко, което трябва да знаете за простреляния премиер на Словакия Фицо

Синът на Юрай Цинтула не е чувал някога баща му да е споменавал за планове за нападение или убийство на политик. Също така отрича 71-годишният мъж да е психично болен.
 



Ройтерс твърди, че мотивите на нападателя все още не са изяснени, докато ТАСС цитира телевизия ТА-3, според която подбудите за покушението са политически. „Не съм съгласен с политиката на правителството“, е заявил извършителят Цинтула, чиито думи е предала телевизията.

 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня