Ниската избирателна активност носи риск от феодализация, смята лидерът на "Възраждане"
Българският народ гласува вот на недоверие към парламентарната демокрация. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред медии.

По думите му 32% избирателна активност е безпрецедентна и избирателната система у нас е катастрофирала.

"Всички губят гласове. По-интересното е, че със спада на избирателната активност се получава ситуация, в която има риск от феодализация на държавата в много по-големи мащаби. Вече може да се правят конфигурации между местни феодали, които контролират по няколко хиляди гласа в община или област, с малката избирателна активност, която позволява вече с малко повече от 70 хиляди гласа да се влиза в парламента. Няколко малки групировки, заедно с организирани престъпни групи, могат спокойно коалирайки помежду си да влязат в парламента", коментира още Костадинов.

Той заяви, че "феодализацията е равна на смърт на държавата".

Костадинов посочи, че минималната цел "Възраждане" да вкарат трима евродепутати е постигната.


Той очерта два сценария - съставяне на правителство, което ще отложи неизбежния край на този, който влезе в него. Вторият вариант е да се върви на предсрочни избори.

"Българският народ на превратната дата 9 юни направи преврат срещу собствената си политическа система. 35 години експерименти и опити до това", заяви още той.

На журналистически въпрос дали влизането на "Величие" на парламента ще издърпа от гласовете на "Възраждане", той посочи, че няма риск и не се страхуват. И сравни ситуацията с "Български възход".

На въпрос дали ще потърсят подкрепа от "Величие", той заяви, че те не търсят никога такава. "Не можем да имаме партньор, който е американски проект. Целта е както беше с "Български възход" - да спрат ръста на "Възраждане", но няма да стане. Това ще се види много бързо от техните избиратели, заяви той. "Имало е много финансови пирамиди, за пръв път имаме политическа пирамида", посочи той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня