Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли руските твърдения, че Русия е завзела село Риживка в Сумска област, предаде ДПА.

„От тази сутрин руското знаме в село Риживка е унищожено и там не присъстват окупатори“, написа Зеленски в приложението „Телеграм“.

Предполагаемото завладяване на селото е част от руска пропагандна кампания, добави той.

Снощи лидерът на полу-автономната република Чечня Рамзан Кадиров заяви, че специални части са поели контрол върху село Риживка в Сумска област и са нанесли сериозни загуби на украинските сили.


Чеченският лидер Рамзан Кадиров каза, че подразделението "Ахмат-Чечения“ е било начело на руските войски, които са поели контрола над Риживка в Сумска област.

"Мащабното планирано настъпление“ е нанесло "значителни загуби на украинската страна, която е била принудена да се оттегли“, заяви Кадиров.
Днес обаче Юрий Зарко, местен служител в Суми, отрече присъствието на руски войски в Риживка в коментар за украинската медия "Суспилне“.

Андрий Коваленко, ръководител на украинския правителствен Център за противодействие на дезинформацията, заяви в Телеграм, че руските сили са се опитали да тестват отбраната на Украйна на фронта в Риживка. Украинските сили контролират ситуацията, но заплахата от руски действия в граничния район остава, добави той.

Военните наблюдатели също обявиха съмненията си относно твърденията на Кадиров, въпреки че от седмици се спекулира, че руските сили искат да отворят нов фронт ми Суми.

Министерството на отбраната на Русия не направи изявление относно развитието на събитията на този участък от фронта.

През последните седмици украинските военни предупредиха за струпване на руски сили около Сумска област в подготовка за военни действия. Голям руски натиск в северния регион би разконцентрирал украинските войски и би открил нов фронт във войната.
Украйна се отбранява от пълномащабната руска инвазия вече повече от две години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев Пламен ЙотинскиБТА