Изборите за Европейски парламент приключиха във всички страни от ЕС и след като съобщиха данни от екзитпол, специалните пратеници на БТА предават официални резултати.

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5 процента - това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия.


Според последните данни, обявени от Европейския парламент, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" ("Фламандски интерес") с 13,92% от гласовете.



В България при обработени 35,69% протоколи на секционните избирателни комисии (СИК) в районните избирателни комисии (РИК) резултатите са: ГЕРБ-СДС - 23, 31 %; ПП-ДБ - 15,41%; "Възраждане" - 14,91%; ДПС – 11,33%"; "БСП за България“ - 7,15%; ИТН – 6,59 %; "Величие" - 4,39%.



Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) печели изборите за Европейски парламент в Германия с 30 процента от гласовете, а "Алтернатива за Германия" остава втора с 15,9 процента подкрепа, сочат предварителни официални резултати, публикувани около 06:30 ч тази сутрин местно време. Резултатите се сочат от анализатори като огромен неуспех за правителството на Олаф Шолц, като за неговата Германска социалдемократическа партия това е най-лошият резултат при избори на федерално равнище от 1949 г.



Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.



В Дания Социалистическата народна партия нанесе първо поражение на управляващата Датска социалдемократическа партия от 2019 година, след като получи подкрепата на 17.43% от гласоподавателите в страната на европейските избори вчера, сочат окончателните данни след пълното преброяване на гласовете. Изборите се оказват исторически, тъй като отбелязват най-ниската подкрепа, която Датската социалдемократическа партия е получава някога на европейски вот - 15.6%. 



Партия "Отечество" печели изборите за Европарламент в Естония. Заедно със Социалдемократическата партия получават два мандата. В следващия европарламент с мандат 2024-2029 г. по едно място получават Партията за реформа на Естония, Партията на центъра и Естонската консервативна народна партия. Това сочат предварителни резултати от вота на Национална избирателна комисия в страната. 



Все още няма данни от Ирландия за разпределението на полагащите й се места в Европейския парламент.

Според предварителни данни, с 34,2% от подкрепата на избирателите, дясната Народна партия е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Испания.



Шест партии от Италия ще влязат в ЕП, сочат частични резултати. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с 28,81 % от гласовете. Демократическата партия на Ели Шлайн е втора с 24,03%.



Националният народен фронт (ЕЛАМ) и независимият кандидат Фидиас Панайоту печелят по едно място в Европейския парламент, Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ) губи едно депутатско място. Това става ясно от 100 процента обработени изборни протоколи след проведените евроизбори на 9 юни в Република Кипър, съобщава на сайта си правителствената администрация.



Противно на социологическите проучвания управляващата партия "Ново единство" спечели изборите за Европейски парламент в Латвия. 52-годишният Валдис Домбровскис, водач на листата й, е получил 91 873 плюсчета срещу своето име в хартиените бюлетини, с които гласуваха 33,82 процента (по окончателните данни на ЦИК) от населението на Латвия



Консерваторите от Отечествен съюз - Литовски християндемократи спечелиха изборите за Европейски парламент в Литва, сочат резултатите от преброяването във всички 1895 секции в страната, публикувани около 02:00 часа след полунощ (и българско време) на 10 юни.



Пет партии от Люксембург ще бъдат представени със свои депутати в новия Европейски парламент. Управляващата Християнсоциална народна партия (ХСНП) печели две места. Това показват окончателните резултати от изборите в страната, където няма екзитпол.



Евроизборите в Малта донесоха изненадващи резултати. Противно на всички социологически проучвания, които залагаха на победа с разлика от поне 10 на сто за Лейбъристката партия, управляващата формация изпреварва със съвсем малко основната опозиционна сила - Националистическата партия. При около 73 на сто избирателна активност Лейбъристката партия е получила 45,26 процента от гласовете, а Националистическата партия - 42,02 на сто, за другите партии и независими кандидати са дали гласа си общо 12,72 на сто. 



Проевропейските "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия спечелиха най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените пълни прогнозни резултати по телевизия Ен О Ес (NOS) в 23 часа местно време.



Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават по 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, показват предварителни оценки, публикувани на сайта на европейската институция.



В Румъния управляващата коалиция на левите социалдемократи и десноцентристките „Либерали“ спечели 54% от гладовете на изборите за Европейски парламент, на които те се явиха с общи листи, сочат резултатите от екзитпол. Крайнодесният „Алианс за обединение на румънците“, основан преди пет години, който се противопоставя на миграцията и военната помощ за Украйна, остана на второ място на европейските избори с 14% от гласовете.



Официалните резултати в Словакия сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" с 27,81% от гласовете на избирателите. Тя ще има шестима евродепутати, сред които е Луция Яр, от която тази седмица БТА взе интервю.



Победа за десните на евровота в Словения - най-много места очаквано печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.



Управляващата партия ФИДЕС води на изборите за ЕП в Унгария с резултат от 43,7 на сто от гласовете, съобщи Националната избирателна комисия в Будапеща. Водач на листата е Тамаш Дойч, който бе евродепутат в доскорошния ЕП.



Левицата във Финландия изненада със силен изборен резултат, надминаващ прогнозите на анализаторите и проучванията. Това сочат първите предварителни резултати на финландското министерството на правосъдието в страната при 100 процента обработени бюлетини, публикувани от правосъдно ведомство.



Във Франция „Национален сбор“ на Марин льо Пен получава около 32% от гласовете в страната. „Този резултат е категоричен. Нашите сънародници изразяват желание за промяна и път към бъдещето“, коментира Жордан Бардела, който оглави листата на „Национален сбор“.



Хърватия ще излъчи 12 свои представители в Европейския парламент. Управляващата Хърватска демократична общност излиза начело и ще получи шест мандата. На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия, която получава четири мандата. Националистическото Отечественото движение печели 8,67%, а екологичната лява формация „Можем!“ – 5,84%.



В Чехия първата политическа сила на изборите за представители на Европейски парламент е АНО (АНО) с 26,14 на сто от гласовете при избирателна активност от 36,46 на сто, което е най-високото й ниво досега, откакто страната е член на ЕС от 2004 г., съобщиха от статистическата служба на страната (CZSO).



Според първите резултати от предварителното преброяване на гласовете за европейските избори в Швеция, публикувани от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели с 25,1% от гласовете и получава 5 от общо двадесет и едното депутатски места в следващия състав на законодателния орган на ЕС.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев, Николай Станоев, Цветомира Маринова/БТА