В редица страни гласуваха за евродепутати днес. Активността по първи оценки е била 51 процента, заяви говорител на ЕП, цитиран от Ройтерс.

Това число може да се промени, тъй като все още няма данни от всички страни от Европейския съюз.

Ето какви съм резултатите към момента:


enlightenedБългария 


Изборите за Европейски парламент приключиха в България точно в 20 часа.

Първите данни на Европейския парламент за предварителните резултати от изборите за евродепутати в България сочат, че нашата страна ще излъчи шестима представители в групата на Европейската народна партия, петима в групата "Обнови Европа", двама в групата "Социалисти и демократи" и четирима, които засега не принадлежат към европейско политическо семейство.

избори ЕП България
ЕП

Първите прогнозни резултати показват, че ГЕРБ-СДС печели с 26,20%. ПП-ДБ се нарежда на второ място със 15,70%, Възраждане- 15,40%, ДПС - 11,70%, БСП - 9,70%, ИТН - 6,40% и Синя България - 1,70%. 

избори ЕП България
ЕП


enlightenedАвстрия 

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч. Първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии - австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенциа АПА и телевизионен канал ATВ – сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата /АПС/.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27 процента от избирателите, което е с 9,8 процента повече в сравнение с предишния евровот през 2019 г. Загуби търпи управляващата Австрийска народна партия с 23,5 процента, което е минус от 11,1 процента. След нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, при която загубите са 0,9 процента. Гласували за социалдемократите днес според прогнозите са 23 процента. Партията на Зелените губи 3,6 процента и се надежда с 10,5 процента на четвърто място, следвана от НЕОС с 10,5 процента, плюс от 2,1 процента.

Как и за какво гласуваха румънските политици

Ако това съотношение се запаси, АПС ще разполага с 6 депутати /плюс 3/, Народната партия/ с 5 /минус 2 мандата/, социалдемократите запазват 5 кресла, Зелените губят едно, а НЕОС печелят едно депутатски място.

enlightenedГермания 

Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) води в изборите за Европейски парламент с голяма преднина, набирайки общо 30,30 процента от гласовете. Това сочат екзит пол проучвания, оповестени от телевизия А Ер Де след затварянето на избирателните секции в 18 ч. местно време. 

ЕП

Оспорваната надпревара за второто място във вота, за което е бореха крайнодясната "Алтернатива за Германия" и участващите в управляващата коалиция Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и "Съюз 90/Зелени" според екзит пол данните се разрешава в полза на "Алтернатива за Германия" с 16 процента от гласовете. Другите две партии получават съответно 13.9 процента и 11.9 процента от подкрепата на избирателите. 

ЕП

БТА

Третият коалиционен партньор - Свободната демократическа партия получава едва 5 процента.

Сред останалите водещи германски партии формациите на левицата "Левите" и "Съюз Сара Вагенкнехт" привличат съответно 2,8 процента и по-слабите от очакваното 5,5 процента подкрепа, сочат данните от екзит пол проучването. 

enlightenedГърция 

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота. Това показва екзитполът, разпространен от основните гръцки телевизионни канали веднага след затварянето на избирателните секции в страната в 19 ч.

Според проучването Нова демокрация получава между 28,6 процента от гласовете. Основната опозиционнна сила, лявата СИРИЗА, е подкрепена от 14.7 процента. Лявоцентристкото движение ПАСОК събира 12.9 на сто. За Гръцката комунистическа партия (ГКП) са гласували между 9.5%. Националистическото „Гръцко решение“ има подкрепа от 9,3 на сто. Следва консервативната партия „Ники“ 4.4%. Сериозни шансове да прескочи 3-процентния праг има и лявата евроскептична партия „Курс на свободата“.

Ако тези резултати бъдат потвърдени, Нова демокрация би получила 7-8 места в Европалтамента. Следват СИРИЗА с 4 депутатски мандата, ПАСОК с 3, ГКП и „Гръцко решение“ с по 2, „Ники“ с 1, „Курс на свободата“ вероятно също с 1, както и „Глас на разума“, стига да преодолее изборната бариера.

enlightenedКипър 

Гласуването за Европейски парламент в Република Кипър във всички избирателни секции, включително и в чужбина, завърши. Това съобщиха от правителствената служба за медии и информация на своя сайт.

Според предварителните данни партията Демократически съюз печели с 23,80 процента, а Прогресивна партия на трудовия народ е с резултат от 23,10%. 

enlightenedНидерландия

Проевропейската коалиция „Зелени леви“ – Партията на труда в Нидерландия печели най-много места – осем – от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените тази вечер предварителни резултати на сайта на Европейския парламент към 18:24 ч.

ЕП


Двете партии ще изпратят своите евродепутати в две различни парламентарни групи в Европарламента – „Зелените леви“ (4) в групата на Зелените-Европейския свободен алианс, а Партията на труда (4) - в Прогресивния алианс на социалистите и демократите).

На второ място е крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс (Идентичност и демокрация), която има 7 места. В предишния парламент партията нямаше представител.

В „Обнови Европа“ влизат Народната партия за свобода и демокрация (партията на служебния премиер Марк Рюте) – 4 депутатски места, и Д 66 – 3.


enlightenedХърватия
 
Според екзитполовете управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент (33,74 процента), което ще й донесе шест мандата. На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 процента или четири мандата, предаде агенция Хина.

Според проучване, проведено сред избирателите след напускане на избирателната секция, националистическото Отечественото движение печели 8,67 процента, а екологичната лява формация "Можем!" - 5,84 на сто. Така тези две партии биха получили по едно място в Европейския парламент, според екзитполовете, цитиран от агенция Хина.

Хърватия избира 12 депутати в Европейския парламент от общо 25 листи с 300 кандидати.

Това са четвъртите поред европейски избори в Хърватия, която стана част от съюза на 1 юли 2013 г. 

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. местно време (8:00 ч. българско) и затвориха в 19:00 ч. (20:00 ч. българско).

enlightenedМалта 

Изборите за Европейски парламент в Малта приключиха.

Европейски парламент

Според предварителните данни Лейбъристка партия води с 44,67%, следвана от Националистическата партия с 42,52%. 

Европейски парламент


enlightenedФранция 

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" печели убедително европейските избори във Франция с 32,4 процента от гласовете. Това става ясно от сондажа на френския Институт за изследване на общественото мнение (Ifop) и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.
БГНЕС

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5. 

enlightenedДания 

Изборният ден в Дания приключи, след като избирателните секции в страната затвориха в 20:00 ч. местно време. Първите екзитполове сочат различни победители и дават големи разлики в резултатите. Окончателните официални резултати ще станат ясни след полунощ, след като всички гласове бъдат преброени.

БТА


Екзитполът на местната телевизия DR отрежда победа на Социалистическата народна партия. Ако тя се потвърди, Датската социалдемократическа партия ще преживее първо поражение от 2019 г. насам, като в този период спечели на два пъти парламентарни избори и веднъж местни. Според DR и двете партии ще имат по три мандата в Европейския парламент.

Резултатите според екзитпола на DR:

  • Социалистическа народна партия 18,4% 
  • Датска социалдемократическа партия 15,4%  
  • "Левицата" 13,9%
  • "Либерален алианс" 7,8% 
  • Датски демократи 7,6% 
  • Консервативната народна партия 7,4% 
  • Радикална левица 6,9%
  • "Единна листа – червено-зелените" 6,6% 
  • Датска народна партия 6,5%
  • „Умерените“ 6,2% 
  • "Алтернативата" 3,3% 

Резултатите от екзитпола на Megafon:

  • Датска социалдемократическа партия 21,5%
  • Социалистическа народна партия 17,1% 
  • "Левицата" 11,6%
  • "Либерален алианс" 97%
  • Датски демократи 8,6% 
  • Консервативната народна партия 8,2% 
  • Датска народна партия 7%
  • "Единна листа – червено-зелените" 6,3% 
  • Радикална левица 5,6%
  • „Умерените“ 5,5% 
  • "Алтернативата" 2,4% 

ЕП


Другата голяма новина в този екзитпол е, че обявилата се за най-проевропейска партия в Дания, Радикалната левица, на този етап се очертава да спечели мандат за свой евродепутат - нещо, което изглеждаше малко вероятно предвид резултатите на последните социологически проучвания. Ако прогнозите се окажат верни, "Алтернативата" ще е единствената партия, която остава без евродепутат. 

Екзитполът на социологическата агенция Megafon, проведен в партньорство с телевизия TV 2, описва различна картина. Там победител е Датската социалдемократическа партия, а "Умерените" засега също остават без мандат в Европейския парламент.

enlightenedФинландия

Националната коалиционна партия взема най-голям дял от гласовете на финландците, решили да гласуват предварително на европейските избори. Това показват най-новите, първоначални данни на финландското министерство на правосъдието, които обаче по всяка вероятност ще претърпят промени, тъй като са базирани на 53,7 процента преброени бюлетини от предварителното гласуване в страната, проведено от 29 май до 4 юни.

На предварителния вот участие взеха малко над 25 процента от гласоподавателите във Финландия.

Днес се състояха същинските евроизбори във Финландия, които приключиха в 20:00 часа.

Съюзът на левицата се класира втори – с цели 18,3 процента от извадката от предваритилния вот. Опозиционната Финландска социалдемократическа партия остава на трета позиция с 15,6 процента подкрепа. Партия "Финландски център" взема 11,5 процента от вота, според публикуваните условни резултати, а веднага след нея е Съюзът на зелените, с 11,2 процента. Партия "Финландците" е била предпочетена от едва 6,7 процента от отишлите предварително до урните. Шведска народна партия пък печели 5,6 процента от гласовете, (цвят – светло синьо "Алианс на либералите и демократите в Европа"). Християндемократическата партия на Финландия е с 4 процента, а техният изборен съюзник - партия "Движение сега" - с 0,5 процента.

Нови данни се очакват по-късно тази вечер, докато тече процесът по броене на гласовете.

enlightenedБелгия 

Лидерът на белгийската партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер направи своето първо изявление, след като бяха публикувани предварителни данни, според които партията му печели първото място на днешните избори за Федерален и Европейски парламент, както и за регионални власти в Белгия. Проучвания от последните месеци показваха, че крайнодясната партия "Вламс Беланг" печели вота.

„Скъпи приятели, ние спечелихме тези избори“, заяви той, цитиран от белгийското издание "Либр". "Признайте си, че не го очаквахте. Искам да благодаря на всички вас, социологическите проучвания не бяха в наша полза. Смъртните присъди вече бяха написани, но вие не се отказахте. В резултат на това НФА сега е водещата партия във Фландрия", каза той. 

Според последна информация Нов фламандски алианс има 26,4% подкрепа, следвана от крайнодясната "Вламс Беланг", която получава 21,7 на сто от вота. За третото място се борят партиите "Напред" и “Християндемократи и фламандци”, които имат съответно 12,9% и 12,8% от гласовете. Данните се позовават на резултати от 4036 от общо 4576 избирателни секции.

Във Валония първото място е за Реформаторското движение, което според последни данни има 29,1% подкрепа, а след него е партията "Обвързани" с 22,5%. На трето място се нарежда Социалистическата партия с 19,5 на сто от гласовете.

enlightenedРумъния

Съюзът между управляващите Социалдемократическа и Национално-либерална партия в Румъния ще има най-много места в новия Европейския парламент. Той получава 54 процента, показва екзитполът на CURS - Avangard, разпространен преди минути от румънската национална телевизия, веднага след затварянето на избирателните секции в страната в 22 ч.

На второ място се нарежда Националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ с 14 на сто, следвана от другата опозиционна партия
“Съюз за спасение на Румъния” с 11 процента.

БТА


Свои представители в новия състав на Европейския парламент ще има и Демократичният съюз на унгарците в Румъния, който получава 5 процента.

Под прага остават “SOS Румъния” с 3 процента, РЕПЕР с 3 процента, един от независимите кандидати - с 4 процента. 

enlightenedПолша 

Първите данни от екзитпол на Ипсос за телевизия TVN24 след края на изборния ден в 21 ч. в Полша сочат, че „Гражданска коалиция“ на премиера Доналд Туск получава 38,2 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент, а опозиционната „Право и справедливост“ на Ярослав Качински – 33,9 на сто.

Крайнодясната партия „Конфедерация“ събира 11,9 процента,  коалицията „Трети път“ – 8,2 на сто, а партия „Левица“ има 6,6 процента.

Избирателната активност е била 39,7 процента.

enlightenedПортугалия

Според прогнозите на Португалското радио и телевизия, Социалистическата партия и десния Демократичен съюз са почти наравно, като и двете очакват да получат между 6 и 8 места в Европейския парламент, от общо 21 места за страната. Очаква се социалистите да получат между 28 и 34% от подадените гласове, а десните им съперници - между 28 и 33 процента.

Крайнодясната партия "ШЕГА!" (Стига!) си оспорва третото място с Либералната инициатива. Либералите имат леко преимущество с 8 до 12% от гласовете, но те им дават между два и три мандата в ЕП, също като на движението на Андре Вентура.

Лидерите са следвани от партията "Ливре" с между 3 и 5%, Коалицията за демократично единство също с между 3 и 5%, ПАН (Хора-животни-природа) с 1-2%, и
Демократична национална алтернатива със сходен резултат. Очаква се "Ливре" и Коалицията за демократично единство да получат по 1 или нито един мандати.

Резултатите показват засилване на десните и либерални движения в последния момент. Очакванията от последните проучвания бяха, че партията "ШЕГА!" (Стига!) да получи 12%, докато за Либералната инициатива се отреждаше далеч по-слаб резултат.
По-добре от очакваното се представя и Демократичният съюз.

enlightenedШвеция

Шведската социалдемократическа работническа партия печели изборите за Европейски парламент. Предварителни данни показват, че тя събира 23,1% подкрепа.

Умерената коалиционна партия се нарежда на второ място със 17,3%, а на трето - Партия на зеленитес 15,7%.
 

БГНЕС


На четвърта позиция остава партия "Шведски демократи" (13,9%).

ЕП


Лява партия и Партия на центъра получават съответно 10,7% и 7,2% от гласовете.

Двете партии, за които не беше ясно дали ще успеят да прескочат бариерата от 4%, все пак вероятно ще имат свои представители в ЕП - "Християндемократи" получава 6,1%, а "Либералите" - 4,2%.

Останалите партии, участвали в евроизборите, събират общо 1,8% от гласовете.

enlightenedИспания

Според предварителните резултати с 32,4% Народната партия печели европейските избори. На второ място се нарежда Испанската социалистическа работническа партия с 30,2%, а на трета позиция - крайнодясната партия "Вокс" с 10,4%. Следват "Сумар" с 6,3% и "Подемос" с 4,4%.

ЕП


enlightenedСловакия

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо претърпя поражение на европейските избори от опозиционните либерали, седмици след като беше тежко ранен при опит за убийство.

Партията му призна изборното поражение от опозицията, предаде АФП.

Лявата националистическа партия „Смер-СД“ на Фицо изрази на страницата си във Facebook „поздравления за победителя в изборите - Прогресивна Словакия“ и за новите членове на Европейския парламент.

Официалните резултати сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила „Прогресивна Словакия“ с 27,81% от гласовете на избирателите. Тя ще има шестима евродепутати, сред които е Луция Яр, от която тази седмица БТА взе интервю.

На второ място е управляващата партия на премиера Роберт Фицо „Посока – социална демокрация“ с 24,76% от гласовете. Партията излъчва петима депутати, сред които е заместник-председателят на словашкия парламент Любош Блаха, когото БТА също интервюира тази седмица. Блаха беше на второ място в избирателната листа на „Посока – социална демокрация“, но с преференциалния вот на избирателите се класира на първо място сред кандидатите на управляващата партия.

На трето място се нарежда националистическата партия „Република“ с 12,53%. Някои словашки медии окачествяват третото място на „Република“ като изненада. Тя излъчва двама евродепутати.

На четвърто място с 7,18% е „Глас – социална демокрация“ на избрания президент Петер Пелегрини, който ще встъпи в длъжност на 15 юни.

На пето място се класира Християндемократическото движение с 7,14% от гласовете.
„Глас“ и Християндемократическото движение ще имат по един евродепутат.

Останалите политически сили, които се явиха на европейските избори, не успяха да преминат 5-процентния избирателен праг.

Словашката държавна телевизия съобщи, че „Посока – социална демокрация“ поздравява „Прогресивна Словакия“ за победата на европейските избори.

enlightenedИталия

Партията на италианския премиер Джорджа Мелони „Италиански братя“ води на изборите за ЕП в Италия с 26-30%, показват екзит пол данни, съобщени от телевизия РАИ. 

На второ място е левоцентристката опозиционна  Демократическата партия на Ели Шлайн с 21-25.%.

На трето място е антисистемното „Движение 5 звезди“ на бившия премиер Джузепе Конте с 10-14.%

На четвърто място се води оспорвана битка, според екзит пол данните, между десноцентристката "Форца Италия" на Антонио Таяни и крайнодясната "Лига" на Матео Салвини. Те получават съответно 8,5-10,5 и 8-10 процента.

Gulliver/Getty Images

Следват ги "Съюз Зелени Левица" с между 5 и 7 процента.

"Съединени европейски щати" на бившия премиер Матео Ренци и бившия европейски комисар Ема Бонино получават 3,5-5,5 процента.

"Действие" на центриста Карло Календа получава 2,5-4,5 процента.

enlightenedСловения

Победа за десните на евровота в Словения - най-много места очаквано печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.

СДП очаквано победи на изборите за Европейски парламент при рекордна избирателна активност от 31,02 процента, според последни данни на Държавната избирателна комисия.

При преброени 50,88 на сто от гласовете в евровота в Словения най-успешната на европейски избори партия СДП печели четири места в новия състав на ЕП с 32,65 на сто. На второ място е управляващата ДС, която спечели 21,22 процента от гласовете и ще изпрати двама евродепутати в Брюксел.

На трето място е зелената партия „Весна“, която е единствената извънпарламентарна партия, която ще изпрати евродепутат. Тя печели 9,75 процента от гласовете и едно място в Европарламента.

Следват „Нова Словения“ (НСи) с 8,04 на сто и Словенската народна партия (СНП) със 7,55 на сто, като и двете партии ще изпратят по един евродепутат в новия състав на ЕП.

С преференциален глас за евродепутати засега са избрани Романа Томц, д-р Милан Звер, Бранко Гримс и Зала Томашич от СДП, Ирена Йовева и Марян Шаръц от ДС, Владимир Пребилич от „Весна“, Матей Тонин от НСи и Петър Грегорчич от СЛС. 

enlightenedУнгария 

Управляващата партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан печели европейските избори в страната с 43,57%.

Резултатите са базирани на 51,12 % преброяване на гласовете.

Формацията ще излъчи 11 депутати в Европейския парламент /ЕП/.

Новата опозиционна партия "Тиса" на Петер Магяр събира 30,99% подкрепа или 7 депутатите в ЕП. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Цветелина Делибалтова, София Господинова/БТА