Активността на изборите за Европейски парламент по първи оценки е била 51 процента, заяви говорител на ЕП, цитиран от Ройтерс.

Това число може да се промени, тъй като все още няма данни от всички страни от Европейския съюз.


На предишните избори за Европейски парламент - през 2019 г., активността бе 50,66 процента, припомня Ройтерс.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер обяви тази вечер победа на своята политическа група на изборите за евродепутати. Той призова на пресконференция в ЕП в Брюксел за взаимодействие със социалистите и демократите, и с либералите.

Европарламент


ЕНП пак е най-голямата група, спечелихме изборите. Въпросът сега е може ли да има разумно проевропейско мнозинство, посочи Вебер.

Очакваме другите партии да уважат изборните резултати, добави той. Вебер призова Урсула фон дер Лайен да бъде преизбрана за председател на Европейската комисия.

Преди Вебер говори зам.-председателят на групата на социалистите Педро Маркес, според когото резултатите показват добра позиция за преговори за неговата политическа сила. Той поздрави ЕНП и Фон дер Лайeн за победата.

По неговите думи социалистите в ЕП ще работят по въпросите за опазването на околната среда, за достъпни жилища, в подкрепа на Украйна и за върховенство на закона в ЕС. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Станоев, Николай Желязков, Анелия Петкова/БТА