Изборният ден протече нормално, спокойно. Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят гласа си. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

По думите ѝ окончателният брой машини, с които не е гласувано във вчерашния ден, са 148. "134 от тях са в страната, а 14 са извън страната", обясни Матева. 

"В ЦИК окончателно във вчерашния ден са обработени 106 жалби и сигнали. Те най-вече касаеха гласуването на избирателите и гласуването с машини, които отпечатват бюлетини, от които не се установява начина на гласуване", допълни тя.

Матева съобщи, че избирателната активност към 20:00 часа ще бъде обявена на нашата интернет страница, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%. "Към 14:00 часа са обработени 85.14% от протоколите. Към този час вече всички СИК извън страната са приети в ЦИК. Данните извън страната са обработени на 100%", обясни говорителят на ЦИК.


Тя напомни, че на 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент, на 13 юни ще бъдат обявени получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители за българския парламент, на 14 юни ще бъдат обявени имената на 17-те членове на ЕП и на 16 юни - имената на 240 български депутати. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня