В кратко обръщение, излъчено по основните телевизионни канали тази вечер, премиерът на Гърция и лидер на управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис призна, че партията му не е успяла да постигне целите си на изборите за Европейски парламент в неделя.

„Нашите евродепутати ще дадат най-доброто от себе си в един Европарламент, в който подемът на крайната десница за съжаление е реалност, от която дори нашата страна не прави изключение“, заяви Мицотакис.

Той каза, че мнозина избиратели чрез неучастието си в изборите или с подкрепата за по-малки партии са решили да изразят протест, свързан с проблеми от ежедневието си, от които най-важният е поскъпването.

Мицотакис отбеляза обаче, че докато в най-големите държави от Европейския съюз, Франция и Германия, управляващите партии са понесли сериозни загуби, то в Гърция Нова демокрация остава водеща сила, която осигурява стабилността на страната. 


Официални резултати след края на евровота в страните от ЕС

Той се ангажира, че правителството му се обръща към проблемите на ежедневието на гражданите и че през 2027 г., когато трябва да се проведат следващите парламентарни избори, Гърция ще бъде по-добра от днес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА