/ БТА
Избирателната активност на европейските избори в Гърция е малко над 26% към 14:30 ч., предаде ЕРТ. Гласували са 2 504 000 души.

"Европейските избори имат особено значение; през следващите 5 години в Европа ще се вземат много важни решения“.

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, след като гласува на изборите за Европейски парламент (ЕП), съобщи „Катимерини“.

"Днес е слънчев ден и ние гласуваме за силна Гърция в силна Европа. Искам още веднъж да подчертая, че изборите са празник на демокрацията и колкото по-голямо е участието, толкова по-силни стават нашите демократични ценности", каза Мицотакис.

Премиерът обясни, че през следващите 5 години в ЕС ще се вземат ключови решения и е важно Гърция да има възможно най-доброто представителство.

"Европейските избори имат особено значение; през следващите 5 години в Европа ще се вземат много важни решения. Изключително важно е да имаме силен гръцки глас и представителство в ЕП, което ще позволи на Гърция да отстоява интересите си в Европа. Дълбоко уважаваме и почитаме гражданите, които участват в този демократичен процес, за да изразят собствените си убеждения", заяви той.

Още от рано сутринта в секциите за гласуване за Народно събрание и Европейски парламент, открити за българските гласоподаватели в гръцката столица Атина, се образуваха опашки. 

Двете най-големи секции са разположени на площад „Караискаки“ в Атина. Както съобщиха за БТА членове на избирателните комисии, в по-голямата от тях традиционно гласуват около 1000 души, а във втората – около 400.

В Атина са разкрити 4 български секции – 2 в посолството и 2 на площад „Караискаки“ в квартал Метаксургио. Общо в Гърция българските секции днес са 28.

Очаква се днес в секциите в южната ни съседка да гласуват и мнозина българи, които са на почивка в страната. Затова много от секциите са отворени именно в популярните в България гръцки туристически райони.

Броят на българите в Гърция се оценява на около 150 хиляди. Повечето от сънародниците ни споделят, че живеят от много години в Гърция и гласуват с надеждата за по-добър живот в България.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА, БГНЕС