Политическа партия „Величие“ е основана от Ивелин Михайлов, създател на „Исторически парк“, и познатия като полк. Николай Марков.

Бизнесменът Ивелин Михайлов е финансов консултант, брокер, инвеститор и застраховател. Създаденият от него „Исторически парк“ е туристически атракцион в близкото до Варна село Неофит Рилски, който представя две епохи от българската история – Първото и Второто българско царство.

Под 1,5 милиона българи избраха новия парламент, „Величие“ влиза с по-малко от 80 000 гласа

Името на Ивелин Михайлов нашумя заради няколко скандала, включително беше обвинен, че е създал финансова пирамида. Другите слухове около него -  Михайлов планира "отцепване на независима република от България, която да се присъедини към Русия".


"Това 100% не е вярно и е просто едно от внушенията, които се прави в нашата държава и то убива частния бизнес. Когато има някакви интереси, които нарушават интересите на олигархията, това което правят е да създават такива внушения. Може да се направи проверка - всеки журналист изненадващо може да дойде в "Исторически парк", заяви Ивелин Михайлов по време на интервюто си за Здравей, България в ефира на NOVA.

В края на май вътрешният министър Калин Стоянов обяви в писмен отговор до депутатът Иво Мирчев, че МВР и ДАНС водят разследвания срещу "Исторически парк". Две от проверките в МВР и една в ДАНС са свързани с военизирането на парка - изграждането на групировки, наподобяващи частна полиция и паравоенна организация, активни на територията на община Ветрино, където се намира и самият парк. Четвъртата проверка е на Икономическа полиция по подозрение, че "Исторически парк" е финансова измама със структура на Понци схема.

Кои са партия „Величие” и как ще се пренареди политическият пъзел

Ивелин Михайлов е категоричен, че няма нито частна армия, нито събира военно оборудване и комуникационна техника. По думите му "Български юнак" е спортен клуб, а не военизирано крило. "Това е спортен клуб, който организира маратони и други спортни събития. Искат да поставят ветрогенераторни перки и за да го направят се пускат сигнали. Прокуратурата е длъжна да проверява такива сигнали", заяви създателят на "Величие".
 
"По отношение на получените в МВР от различни източници сигнали за струпване на оръжия, комуникационна техника и военни камиони, провеждани военни обучения от спортен клуб "Български юнак", извършени граждански арести от страна на охранителна фирма "Пазителите" и монтирането на камери за видеонаблюдение в село Неофит Рилски в ОДМВР - Варна, към настоящия момент се извършва проверка. След нейното приключване материалите по преписката и резултатите от проверката ще бъдат изпратени по компетентност в съответната прокуратура."
Калин Стоянов, Министър на вътрешните работи


По думите на Михайлов той е "комплексен бизнесмен", като сред начинанията му е и строителство на жилищни сгради. С пари от бизнесите си той финансира и партията, както и предизборната кампания.

Голямата изненада на изборите: Партия „Величие“

Запитан дали в момента носи оръжие в себе си, Ивелин Михайлов заяви: Имам само електрошок, който нося за самозащита.

По думите му охранителната му фирма "Пазителите" разполага само с четири пистолета. И отново отрече "Исторически парк" да е пирамида. По думите му акции не са продавани от 2019, когато е завършен атракционна. А тази година е имало събиране на инвеститорите и никой от тях  не се е оплакал, че е бил излъган.

Проверка на DarikNews.bg показа, че цената на стандартното посещение в историческия атракцион на Ивелин Михайлов струва 50 лева, като има намаление за притежатели на "златна" и "сребърна" карта.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня