Група бойци на новия либийски режим е проникнала в центъра на град Сирт, където прочиства улица по улица и къща по къща, предаде кореспондент на Франс прес от мястото на събитието.

Идваща от източния фронт на града разузнавателна група от трийсетина бойци е навлязла в периферията на централния площад, без да срещне съпротива от кадафистите. Силите на новия режим съобщиха, че са завзели полицейското управление в Сирт.

Бойците на Преходния национален съвет (ПНС) се опасяват, че поддръжници на Кадафи се представят за цивилни и за сили на ПНС, предава БТА. Десетки цивилни в автомобили преминават през близък контролен пункт, на 30 км от бастиона на кадафистите град Бани Уалид, бягайки от очаквана нова атака от силите на ПНС.

Според бойци на ПНС през пункта до обяд са минали към трийсет коли с цивилни.

Чухме да се говори, че ще има боеве, каза за АФП местен жител, тръгнал с кола заедно със семейството си към Насма, на около 50 км на запад, където има бежански лагер. В града няма лекар, вече няма нито вода, нито ток, обясни той. Според него в Бани Уалид все още има повече от 20 000 цивилни.



Хора на ПНС раздаваха на семействата, напускащи града, плодов сок и сладкиши.