През последните години всичко, което знаехме за диетичното хранене, беше подложено на съмнение. На мода дойдоха нисковъглехдратните диети, с които не един или двама души буквално се стопиха. Това хранене помага за краткотрайна загуба на тегло и за подобряване на кръвното налягане, но имаше малко информация за дългосрочния ефект от него.

Привържениците на нисковъглехидратните диети заменят макаронените изделия, хляба и други основни храни с допълнителни протеини и мазнини, за да черпят от тях енергия. Каналът "OMG Facts" във vbox7 разказва:

Причината за успеха на нисковъглехидратното хранене не е тайна - кръвната захар се поддържа ниска, тялото не произвежда инсулин и използва собствените си мазнини за "гориво".
 

Но тази диета може да доведе до някои странични ефекти. Кои са те и как може да се справите с тях?


1. Главоболие

По време на първите дни от диетата тялото ни трябва да смени източника си на "гориво" - от глюкоза, поета с храната, то минава на складираните ни мазнини. Тогава може да усетите неприятно главоболие, което е част от така наречения нисковъглехидратен грип. Главоболието трябва да мине за няколко дни.
 

Популярните диети, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

2. Лош дъх


Причината за това е наличието на кетони, които правят дъхът ви ацетонов.
 

 3. Умора

Причината тук отново е смяната на "горивото" и е характерна за първите няколко дни. За да се предпазите от нея може да увеличите приема на сол или други електролити.
 

4. Запек или диария

Причината за това е в намаления прием на сложни въглехидрати, каквито са например бобовите растения, богати на фибри.
 

5. Крампи

Мускулните крампи по принцип са резултат от дехидратация и по-конкретно липсата на магнезий или електролити. 
 

6. Обриви

Това е наистина рядък страничен ефект, който се наблюдава предимно при жени с азиатски произход, но и той отминава сравнително бързо.
 

И още:

5 диети, с които видимо ще отслабнете за по-малко от месец

Нисковъглехидратните диети могат да са опасни за здравето

Най-добрата диета за 2019 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук