Запознати сме с вашите болки, петиции и заявената стачна готовност. Според мен не трябва да стигаме до тук, това не е добър сигнал нито към обществото, нито навън. Партиите, които промениха Конституцията, че образованието и културата са висша национална ценност забравиха да променят и бюджета за тях. Или неволно пропуснаха. Напълно ви подкрепям във вашите искания.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България. Повод за нея стана изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на висшето образование.

Според държавният глава цялото общество трябва да застане зад исканията на академичната общност. Минути преди срещата Министерския съвет обяви, че дава 39-те млн. лв. за увеличение на заплатите в държавните университети със задна дата от 1 януари 2024.

Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана на демократични принципи с високи технологии в нашата индустрия и във всяка сфера на икономиката, с ускорен икономически растеж, с по-висок жизнен стандарт на нашето население, ключът е българската наука и образование, добави Румен Радев.

 

През последните три години бяхме подложени на драстично намаляване на средствата, които се отделят от Брутния вътрешен продукт за издръжка на висшето образование. През 2021 г. тези средства бяха 0,75% от БВП, миналата година - 0,7%, а тази година - 0,6%, обясни по време на срещата председателят на Съвета на ректорите в Република България проф. д-р Миглена Темелкова.

Представителите на държавните университети обявиха, че изпълнителната власт все още не е изпълнила волята на законодателната власт. "До този момент нито един български университет не е получил нито един лев от 39-те млн., които са предвидени в бюджета за 2024 г., нито от регламентираните с изменението на Закона за висше образование средни възнаграждения в сектора, обясни проф. Темелкова. Нашите възнаграждения са на нива от 2023 г., каза тя и добави, че беден човек се превръща и в духовно беден.

Настояваме някои думи да не са само лингвистичен феномен, а да са подплатени с дела. Отдавна сме се преборили за тези пари. Ние не искаме само пари, защото ще ни противопоставят на други сектори, които със сигурност също имат нужда. Ние се борим да отстоим правото, което ни е обещано, посочиха представителите на ВУЗ-овете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня