Словашкият премиер Робърт Фицо бе прострелян в сряда. Това предизвика вълна от реакции по света. Как реагираха световните политически лидери на новината за покушението. "Мога да потвърдя, че срещу премиера беше извършен опит за убийство", съобщи словашкият вътрешен министър, цитиран от Ройтерс.

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

"Осъждаме категорично атаката срещу Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му", се посочва в публикация на Министерския съвет в социалната мрежа "Екс".

Президентът Румен Радев също реагира. "България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Робърт Фицо", написа държавният глава.

"Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс".


"Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност", добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство. 

Всичко, което трябва да знаете за простреляния премиер на Словакия Фицо

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан.
„Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви, че е "дълбоко шокиран" от новината за нападението срещу словашкия му колега Фицо.

"Предавам най-искрените си мисли на словашкия министър-председател Роберт Фицо“, написа Чолаку в социалната мрежа Х.

"Такива крайни действия нямат никакво оправдание и извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност", добави той.

"Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нападение срещу словашкия министър-председател Фицо", написа германският канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа Х. Шолц призова за прекратяване на "насилието в европейската политика".

„Нападението срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо.“

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като Фицо беше прострелян в Хандлова. Фицо и управляващата коалиция са критици на Украйна, като спряха доставките на оръжия за Киев.

„Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия.“

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг е шокиран и ужасен от стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

"Пожелавам му сили за бързо възстановяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия", заяви Столтенберг

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС